H «Λευκή Βίβλος» του Χρυσοχοϊδη

H «Λευκή Βίβλος» του Χρυσοχοϊδη
Την Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια και προστασία του πολίτη παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε πρόκειται για την πρόταση για νέο κοινωνικό συμβόλαιο ασφάλειας μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπου Προδιαγράφει την Αστυνομία του 21ου αιώνα. Ειδικότερα, δίνει τις βασικές αρχές με τις οποίες η Αστυνομία απαντά στο διευρυμένο αίτημα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

Τι θα αλλάξει όμως με την Λευκή Βίβλο; – Πρώτο βήμα το αργότερο σε 2 μήνες

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός σταδιακά, σε βάθος χρόνου θα αλλάξουν τα πάντα. Η Λευκή Βίβλος είναι το πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα οδηγήσει στη συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε το πρώτο βήμα θα γίνει το αργότερο σε 2 μήνες καθώς γίνονται σχέδιο νόμου το νέο οργανόγραμμα και η νέα εκπαιδευτική πολιτική της αστυνομίας τα οποία προκύπτουν από τη φιλοσοφία της Λευκής Βίβλου.

Είχε στο παρελθόν η Ελλάδα κάτι αντίστοιχο με την Λευκή Βίβλο;

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα κείμενο αναφοράς που να παρουσιάζει τις αρχές των πολιτικών ασφάλειας. Το κοινωνικό συμβόλαιο για την Ασφάλεια δεν είχε πάρει ποτέ γραπτή, δεσμευτική, δημόσια μορφή.

Υπάρχει σε άλλες χώρες;

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τη δική τους «Λευκή Βίβλο». Δηλαδή δημόσια κείμενα που περιγράφουν την πολιτική εσωτερικής ασφάλειας και τις αρχές της αστυνόμευσης.

Γιατί χρειάζεται αυτό το συμβόλαιο ασφάλειας με τους πολίτες;

Όπως σημειώθηκε η εποχή που η ασφάλεια ήταν απλή, στρατιωτική απειλή από άλλη χώρα, έχει πλέον περάσει. Τα παραδοσιακά μοντέλα αστυνόμευσης έχουν αγγίξει τα όρια τους. Η πολιτική ασφάλειας, αλλά και τα επιχειρησιακά δόγματα δεν μπορούν να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες. Η ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και πάνδημο αίτημα των πολιτών, καθώς οι απειλές και οι κίνδυνοι βρίσκονται στην καθημερινότητά τους.

Γιατί τώρα;

• Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, η πανδημία, μετά και την κρίση στον Έβρο, έδειξε πως η ασφάλεια είναι καθημερινή άσκηση διαχείρισης κρίσεων.

• Παράλληλα, οι απειλές από τα σύνορα μέχρι τον κυβερνοχώρο θέλουν μία ενιαία απάντηση.

• Επιπροσθέτως, παγκοσμίως, η ανάγκη για προστασία και το διευρυμένο αίτημα για ασφάλεια είναι σήμερα μεγαλύτερο από ποτέ.

• Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η συνεχής προσπάθεια για την μείωση των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας χρειάζονται νέους θεσμούς και πολιτικές.

• Οι τρόποι που αντιμετωπίζεται η αστυνομία από μέρος των νέων και οι νέοι από μέρος της αστυνομίας απομακρύνει το μέλλον.

• Η βία ανηλίκων αυξάνεται σημαντικά και οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μόνο αστυνομικές.

• Η αλληλεγγύη ως συλλογική αρετή, που αναδείχτηκε από τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία, πρέπει να ενσωματωθεί στην πολιτική για την ασφάλεια.