Koρονοϊός: Τα φάρμακα τύπου DARPin στην "μάχη" κατά του κορονοϊού

Τα εν λόγω υπό δοκιμή φάρμακα -που απέχουν ακόμη από το να αξιοποιηθούν κλινικά- συνίστανται σε πρωτεϊνικές δομές και είναι αφενός μικρότερα και αφετέρου φθηνότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Λωζάννης, της Βασιλείας και άλλων φορέων, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πραγματοποίησαν εργαστηριακά τεστ με δύο πειραματικά φάρμακα DARPin, τα ensovibep (ΜΡ0420) και MP0423, τα οποία αποδείχτηκαν «άκρως ισχυρά» απέναντι στη «βρετανική» (Β.1.1.7), στη «νοτιοαφρικανική» (Β.1.351) και σε άλλες μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο.

Τα φάρμακα στοχεύουν όχι σε ένα αλλά σε τρία διαφορετικά τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού που τον βοηθά να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει. Ακόμη κι αν μία από αυτές τις πρωτεϊνικές περιοχές μεταλλαχθεί, πάλι το φάρμακο μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση του ιού, επιτιθέμενο στις δύο άλλες.

«Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος και την υψηλή δυνατότητα παραγωγής τέτοιων μορίων DARPin, αναδεικνύουν τα ensovibep και MP0423 σε ανώτερες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βλέπουν δυνατότητες των DARPin και έναντι άλλων ιών στο μέλλον.