ΗΠΑ και η Κίνα ανταγωνίζονται για την αγορά 6G

Ακόμη και πριν καλά καλά τεθεί σε εφαρμογή το νέο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G, ενδέχεται να είναι ήδη ξεπερασμένο. Κυβερνήσεις και τεχνολογικοί γίγαντες στις ΗΠΑ και την Κίνα ανταγωνίζονται τώρα για να γίνουν οι πρώτοι και μεγαλύτεροι παραγωγοί στην επόμενη γενιά δικτύων 6G. Η τεχνολογία έχει περιγραφεί ως επιστημονική φαντασία, αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα.

Σε μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων τεχνολογιών πληροφορικής όπως στη Σουηδία, το δίκτυο 5G δεν έχει ακόμη επεκταθεί. Ταυτόχρονα, άλλοι έχουν ήδη αφήσει την τεχνολογία σε δεύτερη μοίρα, αναφέρει μεταξύ άλλων το Bloomberg .

Για τις ΗΠΑ και την Κίνα, δεν πρόκειται μόνο για τη λήψη μελλοντικών αγορών, καθώς τώρα με το 6G αναπτύσσουν τι θα αντικαταστήσει την τεχνολογία 5G στο μέλλον, αλλά, κι αυτή η “μάχη” όπως και ο διαστημικός αγώνας, είναι επίσης μέρος του παγκόσμιου γεωπολιτικού παιχνιδιού για μεγαλύτερη δύναμη.

Είναι πλέον σημαντικό να είναι κάποιος ο πρώτος που θα αναπτύξει μια τεχνολογία τόσο αναπτυγμένη ώστε να είναι δυνατή η υποβολή αίτησης και η απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κανείς να γίνει παγκόσμιος ηγέτης σε αυτό που περιγράφεται ως η επόμενη βιομηχανική επανάσταση. Για τις ΗΠΑ, αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θεωρείται ότι έχει μείνει πίσω από την Κίνα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G.

Εκατό φορές γρηγορότερα από 5G

Η ανάπτυξη του 6G σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια. Όμως, όταν η τεχνολογία τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτρέψει τηλεπικοινωνίες με ταχύτητα εκατό φορές μεγαλύτερη από την τελική ταχύτητα για 5G.

Κάποιοι λένε ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούνταν καθαρή επιστημονική φαντασία, όπως τρισδιάστατη επικοινωνία ολογράμματος σε πραγματικό χρόνο, ιπτάμενα ταξί και δυνατότητα άμεσης σύνδεσης ανθρώπινου εγκεφάλου και σώματος με το Διαδίκτυο.

Στρατιωτικές εφαρμογές και μαζική επιτήρηση

Για τις μεγάλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι επίσης θέμα ανάπτυξης στρατιωτικών εφαρμογών όπου είναι σημαντικό να είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των θέσεων εξουσίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο και να μην μείνουν πίσω.

Υπάρχουν φόβοι ότι αυταρχικά καθεστώτα όπως η Κίνα θα προωθήσουν περαιτέρω την ήδη προηγμένη μαζική τους επιτήρηση με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας.

ΕΕ και Ιαπωνία “παίζουν” δυνατά


Εντός της ΕΕ, αναλαμβάνονται επίσης πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή στη “μάχη” για μερίδιο αγοράς σε ένα μελλοντικό δίκτυο 6G. Μια εταιρεία που λέγεται ότι επενδύει πολύ στη νέα τεχνολογία είναι η φινλανδική Nokia. Η Eriksson στη Σουηδία αναφέρεται επίσης ως ισχυρός παίκτης.

Από την άλλη πλευρά η Ιαπωνία λέγεται επίσης ότι ξεκίνησε αναπτυξιακές εργασίες για το 6G.