Ο εφιάλτης της Τουρκίας για τους Κούρδους του YPG επιστρέφει και λέγεται Brett McGurk

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναμένεται να επιλέξει τον Brett McGurk, τον πρώην απεσταλμένο του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ως ανώτερο διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο McGurk διορίστηκε στην ίδια θέση το 2015 από τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και υπηρέτησε μέχρι να παραιτηθεί για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία τον Δεκέμβριο του 2018.

Το αναμενόμενο ραντεβού του μεταφέρει αρκετά μηνύματα στην Τουρκία, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πηγή διαφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, καθώς ο Μακ Γκούρκ αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους πολιτικούς ηγέτες της Τουρκίας.

«Αυτό θα θεωρηθεί ως πολύ προκλητικό ραντεβού. Ένα κακό ξεκίνημα για την εποχή του Μπάιντεν στο πεδίο των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εάν αυτό πραγματοποιηθεί », έγραψε ο Γιουσούφ Εριμ, πολιτικός αναλυτής με έδρα την Άγκυρα.

Ο McGurk κατηγορείται συχνά από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ως ο εγκέφαλος πίσω από την Ουάσιγκτον που οπλίζει τις Συριακές Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG) στον αγώνα τους εναντίον του ISIS, με το YPG να θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία λόγω των  φερόμενων δεσμών της με το ΡΚΚ.

Ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής  των γραφείων της Άγκυρας του German Marshall Fund των ΗΠΑ,λέει ότι είναι φυσικό ότι ο Μπάιντεν να επιλέξει αρκετούς πρώην αξιωματούχους του Ομπάμα για να υπηρετήσουν στην κυβέρνησή του, προσθέτοντας:«Ο Brett McGurk μπορεί να είναι μια αμφιλεγόμενη φιγούρα για την Τουρκία, αλλά είναι αρκετά δημοφιλής για το Δημοκρατικό Κόμμα και  επομένως δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν πάρει μια ανώτερη θέση στη διοίκηση του Μπάιντεν», είπε στο Arab News.

Ο Unluhisarcikli σημείωσε επίσης ότι ο McGurk είναι μόνο ένας από τους πολλούς πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα που είχαν τριβή με την Τουρκία και τώρα θα γίνουν μέρος της κυβέρνησης Biden.

«Αυτή θα είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να ζήσει η Τουρκία ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαφορές στο YPG», είπε.

Ο McGurk πήρε επίσης μια σκληρή στάση για τις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του YPG και επέκρινε την Άγκυρα για τη μη αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων της με τη Συρία όταν ξένοι μαχητές ταξίδευαν για να ενταχθούν στον ISIS.

Ως πρώην υπάλληλος του ανώτατου δικαστηρίου, ο McGurk υπηρέτησε επίσης υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους ως διπλωμάτης.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει να αναλωθεί από την αντίληψή της για τον McGurk για να κρίνει ποια προσέγγιση θα μπορούσε να έχει ο Μπάιντεν απέναντι στην Άγκυρα. Ο Μπάιντεν δεν είναι απαραιτήτως όπως ο Ομπάμα και ο ρόλος του Μακ Γκούρκ δεν είναι τυπικά η πρώτη διπλωματική θέση», δήλωσε ο Joe Macaron, αναλυτής της Μέσης Ανατολής στο Αραβικό Κέντρο στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Macaron, εάν η προσδοκία είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη Συρία και να τερματίσουν την υποστήριξη για το YPG, αυτή η προσδοκία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το αν ο McGurk υπηρετεί στην κυβέρνηση του Μπάιντεν.«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να είναι πιο τεταμένες να προχωρούν, αλλά έχουν κοινά συμφέροντα να συνεργαστούν στη Συρία εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει ότι η Ουάσιγκτον τελικά δεν θα πουλήσει το YPG», είπε.

Ωστόσο, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ξεκινήσει τις σκληρές κριτικές τους για το ενδεχόμενο διορισμό του McGurk.

Την 1η Αυγούστου 2017, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak δημοσίευσε μια πρώτη σελίδα που ισχυρίστηκε ότι «οι δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία του McGurk είναι ο δολοφόνος 46.000 πολιτών στο Ιράκ και τη Συρία», ενώ στις 7 Ιανουαρίου, η Γενί Σαφάκ περιέγραψε τον Μακ Γκούρκ ως «αποικιακό κυβερνήτη».

Όμως ο Μεχμέτ Εμίν Τσενγκίζ, βοηθός έρευνας στο Φόρουμ Al-Sharq στην Κωνσταντινούπολη, η επιστροφή του Μακ Γκούρκ δεν θα έκανε απαραίτητα τεράστια διαφορά.

«Ναι, η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με αυτήν την επιλογή, ενώ το YPG και η πολιτική του πτέρυγα είναι ικανοποιημένοι για αυτό. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς την παρουσία του Μακ Γκούρκ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν ήδη λάβει πολύ σοβαρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ », δήλωσε στο Arab News.

Συμπέρασμα που εξάγεται από τα παραπάνω είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να προσαρμοστεί  στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από την εκλογή Μπάϊντεν ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ούτε θα αποσυρθούν από την Συρία, ούτε θα εγκαταλείψουν εκ νέου τους Κούρδους του YPG, έρμαια στα χέρια της Τουρκίας-Ρωσίας-Άσσαντ.

Ο καιρός που ο Ερντογάν έκανε ό,τι ήθελε πέρασε ανεπιστρεπτί.