Η πρώτη δήλωση της κυβέρνησης Μπάϊντεν για την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε το Σάββατο τις πρώτες δηλώσεις της για την Τουρκία σχετικά με δύο υψηλού προφίλ κρατούμενους στη χώρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δήλωση του, σχολίασε τον φυλακισμένο Κούρδο πολιτικό και πρώην ηγέτη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς και τον φυλακισμένο φιλάνθρωπο Osman Kavala, του οποίου η αθώωση στην υπόθεση Gezi Park αντιστράφηκε την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας για την ετυμηγορία της υπόθεσης Καβάλα, έγραψε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν πολύ στενά αυτές τις υποθέσεις", προσθέτοντας, "Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για αυτό το θέμα  και για πολλές άλλες κατηγορίες  που αφορούν  την παρατεταμένη προδικαστική κράτηση  πολιτών, εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής, των  επιχειρηματιών στην Τουρκία "

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι "Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδη για κάθε υγιή δημοκρατία".

"Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να κλείσειι την υπόθεση με μια γρήγορη και δίκαιη απόφαση", δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Μπάιντεν.

Το δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή να συνεχιστεί τη δίκη του Καβάλας και 8 άλλων κατηγορουμένων μετά την προσκόμιση των απολεσθέντων αποδεικτικών στοιχείων, ανέφερε ο τουρκικός τοπικός Τύπος. Η υπόθεση θα σταλεί πίσω στο τοπικό πρωτοβάθμιο  δικαστήριο.

Εκπρόσωπος των ΗΠΑ σχολίασε επίσης την περίπτωση του Demirtaş, του πρώην συμπροέδρου του κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

Την Παρασκευή, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέτρεψαν την Άγκυρα για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Demirtaş σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR).

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιανουαρίου, σημειώνοντας: «Σημειώσαμε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 21 Ιανουαρίου, καθώς και τη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Δεκέμβριο για την απελευθέρωση του Selahattin Demirtaş». "

«Εξετάσαμε την υπόθεσή του στην ετήσια Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχουμε σημειώσει δημοσίως την ανησυχία μας κατά τη σύλληψή του το Νοέμβριο του 2016 και στη συνέχεια όταν καταδικάστηκε για πρώτη φορά και έλαβε μακρά ποινή το 2017», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Demirtaş συνελήφθη μαζί με άλλους βουλευτές του HDP στις 4 Νοεμβρίου 2016 για φερόμενους δεσμούς με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Οι Ευρωβουλευτές, την Παρασκευή, προέτρεψαν την  Προεδρία της ΕΕ, και τη μόνιμη εκπροσώπηση της ΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να παρακολουθήσουν στενά την υπόθεση Demirtaş, υπενθυμίζοντας την τελική απόφαση που ανακοινώθηκε από το  ΕΔΑΔ στις 22 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του ECtHR ήταν δεσμευτικές για τα Κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το ψήφισμα επικαλείται , «Την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ιδίως στην περίπτωση του Selahattin Demirtaş και άλλων κρατουμένων συνείδησης» και ψηφίστηκε με πλειοψηφία.

Η προσωρινή κράτηση του Demirtaş ήταν «μακρά και παράνομη», σημείωσαν οι Ευρωβουλευτές στο ίδιο ψήφισμα.

«Οι πολιτικά υποκινούμενες διώξεις καταπνίγουν τον πολιτικό πλουραλισμό και περιορίζουν τον ελεύθερο πολιτικό διάλογο, βασικές έννοιες μιας δημοκρατικής κοινωνίας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η μείωση της ικανότητας των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν πλήρως σε δημοκρατικές διαδικασίες υπονομεύει την υγεία οποιασδήποτε δημοκρατίας. Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να διατηρήσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμά της».