"Εξαπάτηση" συνταξιούχων: Στο ΣτΕ οι μάχη για τις περικοπές

Μάχη νομικών επιχειρημάτων δόθηκε χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την πολύωρη συζήτηση μεγάλου αριθμού αιτήσεων συνταξιούχων, που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων - επιδομάτων (Χριστουγέννων - Πάσχα - Θερινής άδειας). Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ επικαλέστηκαν σειρά λόγων που σχετίζονται με την επιβάρυνση των δημοσιονομικών, όπως η πρόσφατη κρίση στον Έβρο με την Τουρκία, η αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών Rafale, η αγορά δύο μεταχειρισμένων φρεγατών, το μεταναστευτικό, η πανδημία, η αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19, το εθνικό δημόσιο συμφέρον, όπως γράφει η εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμειακές δυσκολίες που οφείλονται στην πανδημία, ενώ υποστήριξε ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι από τους πληγέντες της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι αν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις τους, τότε ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

«Δεν ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον»

Αναφέρθηκε ακόμα σε 650.000 εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Κλείνοντας, ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών είπε με απορία: «Δεν ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον». Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων συντάξεων και επικουρικών συντάξεών τους, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων για ένα 11μηνο.

Συγκεκριμένα, ζητούν ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες ρυθμίζεται η από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων και δεν ρυθμίζεται η επιστροφή των τριών επιδομάτων - δώρων. Οι ίδιες υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν ότι με την καταβολή των ποσών αυτών (διαφορών) στους συνταξιούχους αποσβένονται οι αξιώσεις τους σε ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των τριών δώρων-επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για τον δημόσιο τομέα.

«Οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν»

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων υποστήριξαν χθες ότι οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις.

Επίσης, αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων. Το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή, τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν κ.λπ. καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.