Μαγιορκίνης: Κώδωνας του κινδύνου για την ηλικιακή ομάδα 19-39

«Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη μίλησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με τη μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους και έδωσε παράδειγμα την εστίαση.

«Η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας έχει μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση στους κλειστούς χώρους», είπε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας παντού, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Μάλιστα πρόσθεσε πως σε περίπτωση που «δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε εσωτερικό χώρο να υπάρχει άφθονος εξαερισμός και τήρηση αποστάσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η ηλικιακή ομάδα 19-39 «έδωσε» αρκετά κρούσματα, ενώ υπήρξε αύξηση των διαγνώσεων και στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Επιπλέον, επιβάρυνση υπάρχει και σε όσους έχουν ηλικία από 40 έως 65 ετών. «Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ακόμη και τόνισε πως στην Αττική η αύξηση είναι στο 30%.

Η δυναμική του δευτέρου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατ. διαγνώσεις από την αρχή, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα αγγίζει τις 280.000. Οι χώρες περνούν σε φάση εκθετικής αύξησης και λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, επισήμανε.