Αγιά Σοφιά: Αυτό που δεν κάνει το Φανάρι το κάνουν οι Τούρκοι Χριστιανοί

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Τουρκία επιδιώκουν την αναστροφή της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Ενώ οι Φαναριώτες νίπτουν τας χείρας τους, μια ομάδα Τούρκων Ορθόδοξων Χριστιανών ανέλαβε νομική δράση κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, λέγοντας ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των μειονοτήτων των Ορθόδοξων Ελλήνων στη χώρα, ανέφερε το HaberTürk τη Δευτέρα.


Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Αγία Σοφία τζαμί στις 10 Ιουνίου, αφού το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο Επικρατείας, ακύρωσε τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε μουσείο το 1934.


Η Ορθόδοξη χριστιανική ομάδα έχει υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του καθεστώτος τζαμού του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων.

Η απόφαση του δικαστηρίου παραβιάζει τη Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία απαιτεί από τα κράτη «να διασφαλίσουν τον προσδιορισμό, την προστασία, τη διατήρηση, την παρουσίαση και τη μετάδοση σε μελλοντικές γενιές της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» αναφέρεται στην προσφυγή.