Κακοκαιρία Ιανός: Αγωνία για τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα

H Καρδίτσα συνεχίζει να μετρά τις πληγές της και να παραμένει στο σκοτάδι για δεύτερο 24ωρο. Σοκάρει η εικόνα του Κέντρου Υγείας στο Μουζάκι, που κατέρρευσε λόγω των ορμητικών νερών στην περιοχή. Καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα σωστικά συνεργεία προχωρούσαν σε απεγκλωβισμούς ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, ενώ στα Ορφανά Καρδίτσας έγινε διάσωση μιας ηλικιωμένης με φουσκωτό.



Την ίδια ώρα συνεχίζουν να αγνοούνται, μετά την κακοκαιρία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή δύο άνθρωποι. Η μία είναι η 43χρονη φαρμακοποιός, που μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα ίχνη της, παρά μόνο το αυτοκίνητό της και υπάρχει και ένας 62χρονος στην Καστανιά Καρδίτσας που κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του και μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα συνεργεία της ΕΜΑΚ έδιναν μάχη για να τον εντοπίσουν.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι έρευνες για τον 62χρονο, αλλά και για τη γυναίκα που έπεσε με το αυτοκίνητό της μέσα στο νερό καθώς βρέθηκε σε κομμένο από τα ορμητικά νερά δρόμο.



Στην Κεφαλονιά ο Χαρδαλιάς

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός" κσι στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.

"Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης" δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη όπου τόνισε ότι " λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της υδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικων δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας."

Ακόμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε ότι "εχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της".

Ο κ. Χαρδαλιάς θα συνεχίσει αύριο τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές καθώς θα επισκεφθεί διαδοχικά την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.

Βροχές στην Κρήτη

Έντονες βροχοπτώσεις είχαμε τη νύχτα στην Κρήτη, κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο. Τα περισσότερα προβλήματα με πλημμύρες εντοιπίζονται στα χωριά Γιόφυρος και Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος.

“Λίμνες” και στην Κρήτη

Την ίδια ώρα ούτε να βγουν έξω από το σπίτι τους δεν μπορούσαν οι κάτοικοι στην οδό Νικολάου Πλαστήρα στην Αλικαρνασσό.

Ο “Ιανός” που χτύπησε και αρκετές περιοχές του Ηρακλείου, έφερε μαζί του ισχυρότατες βροχοπτώσεις που μέσα σε λίγα λεπτά είχαν μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια.

Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν σε περιοχές όπως ο Γιόφυρος και οι Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και περιοχές που βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος. Τόσο η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης όσο και η Πυροσβεστική, βρίσκονται σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα απαιτήσουν την επέμβασή τους.

Το απόγευμα ξεκίνησε με έντονη δραστηριότητα των κεραυνών από τις 7, όταν άρχισαν οι καταιγίδες. Το θέαμα ήταν μοναδικό καθώς η νύχτα έγινε… μέρα με τους κεραυνούς να φωτίζουν στιγμιαία τον ουρανό. Η έντονη δραστηριότητα των κεραυνών ξεκίνησε από τις 7 το απόγευμα – όταν άρχισαν και οι καταιγίδες στο Ηράκλειο – ενώ συνεχίστηκαν μέχρι και αργά τη νύχτα. Το θέαμα ήταν μοναδικό καθώς η νύχτα έγινε… μέρα με τους κεραυνούς να φωτίζουν στιγμιαία τον ουρανό.

Οι κεραυνοί που «έπεσαν» ήταν εκατοντάδες σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν από το Δίκτυο Εντοπισμού Ηλεκτρικών Εκκενώσεων και Καταιγίδων Blitzortung.org. Αρχικά η δραστηριότητα ξεκίνησε από τα δυτικά ενώ όσο περνούσε η ώρα προχωρούσε ανατολικά. Μάλιστα, οι κεραυνοί έπεφταν τόσο στο θαλάσσιο χώρο βόρεια και νότια της Κρήτης όσο και στο νησί.

Οι κεραυνοί που «έπεσαν» ήταν εκατοντάδες σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν από το Δίκτυο Εντοπισμού Ηλεκτρικών Εκκενώσεων και Καταιγίδων Blitzortung.org. Αρχικά η δραστηριότητα ξεκίνησε από τα δυτικά ενώ όσο περνούσε η ώρα προχωρούσε ανατολικά. Μάλιστα, οι κεραυνοί έπεφταν τόσο στο θαλάσσιο χώρο βόρεια και νότια της Κρήτης όσο και στο νησί.