Πέφτει η παραγωγή οχημάτων στην Τουρκία κατά 27%

Απειλείται με κατάρρευση η τουρκική οικονομία
Η ασθενής ζήτηση μετατράπηκε σε χαμηλές εξαγωγές και πτώση της παραγωγής και έμφραγμα σε μια από τις σημαντικές πηγές συναλλάγματος για την τουρκική οικονομία.


Η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων στην Τουρκία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο μειώθηκε 27% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2019.

Η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία παρήγαγε 636.757 μονάδες λόγω της κατάρρευσης των εξαγωγών, ανακοίνωσε το Σάββατο η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (OSD).

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 36% την ίδια περίοδο, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 60%, ανέφερε το OSD στη δήλωσή του.

Η αύξηση των εγχώριων πωλήσεων συνδέεται με την αλόγιστη αύξηση τραπεζικής και καταναλωτικής πίστης στην οποία έχει καταφύγει ο Ερντογάν προκειμένου να ξεπεράσει την οικονομική ύφεση. Όμως ταυτόχρονα φουσκώνει μια επικίνδυνη φούσκα που απειλεί με κατάρρευση την τουρκική οικονομία.


Μεταξύ των κυβερνητικών μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, περιλαμβάνεται η προσφορά χαμηλού επιτοκίου και μακροπρόθεσμων δανείων από κρατικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση της αγοράς οχημάτων εγχώριας κατασκευής.

Η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκε 12% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη δήλωση. Οι εγχώριες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 385%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν 33%.