Πανικός στην Τουρκία: Πουλάνε σπίτια και αυτοκίνητα για να αγοράσουν χρυσό

"Θα μπορούσα να αποσύρω τις λίρες μου και να αγοράσω χρυσό, αλλά φοβάμαι να πάω την τράπεζα αυτή τη στιγμή εξαιτίας του κορονοϊού" λέει ένας Τούρκος πρώην αστυνομικός
Τα τελευταία πέντε χρόνια για τους Τούρκους πολίτες ήταν πραγματικά άθλια, αφού είδαν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται κατά περισσότερο από το μισό και μόνο να επιδεινώνεται.


Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατακόρυφα έναντι του δολαρίου και των πιο ανεπτυγμένων σε χαμηλό ρεκόρ 7,37 την περασμένη εβδομάδα μετά από μια σύντομη και γενναία προσπάθεια επιβολής σκιώδους ελέγχου κεφαλαίου από τον Ερντογάν (ο οποίος είναι τώρα de facto επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας) η οποία απέτυχε παταγωδώς στα τέλη Ιουλίου, και ούτε καν μια δρακόντεια αύξηση στα επιτόκια χρηματοδότησης μίας ημέρας πάνω από 1000% την περασμένη εβδομάδα δεν κατάφερε να αποτρέψει μια πτώση στη Λίρα σε νέα χαμηλά όλων των εποχών.

Καθώς το νόμισμά τους κατρακυλάει οι Τούρκοι αποθαρρύνονται και έχουν πια μία μόνο επιλογή.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Χασάν Αϊχάν ακολούθησε τις οδηγίες της γυναίκας του την περασμένη εβδομάδα και πήρε τις αποταμιεύσεις του για να αγοράσει χρυσό στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι Τούρκοι κέρδισαν ράβδους αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις ένα δεκαπενθήμερο, ενώ το νόμισμά τους ανέβηκε. Ο συνταξιούχος αστυνομικός, έχοντας και έντονες αναμνήσεις για την νομισματική κρίση του 2018, η οποία είδε τη Λίρα να χάνει το 30% της αξίας της σχεδόν , από την μια μέρα στην άλλη, ήταν μεταξύ εκείνων που έκανε ουρά στην αγορά της πόλης, όπου μια οθόνη έδειχνε την τιμή του χρυσού να διαγράφει απίστευτη αύξηση σε μόλις 10 λεπτά.

Επιπλέον, φαίνεται τώρα ότι οι ντόπιοι επιλέγουν χρυσό έναντι του δολαρίου, ίσως επειδή το δολάριο επίσης πέφτει έναντι του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των προφανών προσπαθειών της Fed.

"Νομίζω ότι είναι η καλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή, γι 'αυτό μετέτρεψα τα δολάρια μου για να αγοράσω χρυσό", δήλωσε ο 57χρονος, προσθέτοντας: "Θα μπορούσα να αποσύρω τις λίρες μου και να αγοράσω χρυσό, αλλά φοβάμαι να πάω την τράπεζα αυτή τη στιγμή εξαιτίας του κορονοϊού. "


Βέβαια οι Τούρκοι παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν χρυσό ως αποταμίευση και μπορεί να υπάρχουν έως και 5.000 τόνοι αυτού "κάτω από στρώματα", με περισσότερους να προστίθενται σε αυτην την κατηγορία μετά την πρόσφατη εξέλιξη των αγορών, λέει ο Mehmet Ali Yildirimturk, αναπληρωτής επικεφαλής καταστημάτων χρυσού στην Κωνσταντινούπολη. Και παρόλο που ο χρυσός δεν ήταν ποτέ πιο ακριβός - σε όρους λίρας ή δολαρίου - οι πωλητές στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης δήλωσαν ότι σχεδόν κανένας δεν έρχεται να πουλήσει τα χρυσά κοσμήματά του. Υπάρχουν μόνο αγοραστές.

Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με το Reuters, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι πρόκειται να τραβήξουν αποταμιεύσεις από τις τράπεζες.Αλλά αυτό σίγουρα θα αλλάξει εάν επιταχυνθεί η ελεύθερη πτώση της λίρας.