Ο «γνωστός μας των Ιμίων»… Στη θέση του Διοικητή των τουρκικών SAT

Παρέμεινε στις φυλακές Χάσνταλ για 4,5 χρόνια
Ο Υποναύαρχος Ερτζάν Κιρέτστεπε, ο οποίος πριν από 24 χρόνια ύψωσε την Τουρκική σημαία στα Ίμια, τοποθετήθηκε στη διοίκηση των SAT Komando. Ο Κιρέτστεπε το 2003 συνελήφθη για την υπόθεση Ποϊράζκιοϊ, παρέμεινε στις φυλακές Χάσνταλ για 4,5 χρόνια και αθωώθηκε.

Το 1996, όπως αναφέρει το veteranos.gr, όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης η Τουρκία και η Ελλάδα ήρθαν στο χείλος του πολέμου, ο Ερτζάν Κιρέτστεπε πήγε στα νησιά Ίμια με καύσιμα που πλήρωσε από τη τσέπη του για τη λέμβο Ζόντιακ και ύψωσε την Τουρκική σημαία στο νησί και τώρα με το βαθμό του Υποναυάρχου τοποθετήθηκα στη διοίκηση των SAT Komando, στην περιοχή Μπέϊκοζ της Κωνσταντινούπολης.



Ο Κιρέτστεπε, ο οποίος μετά την επιχείρηση στα Ίμια αντιμετωπίστηκε ως ήρωας, αλλά το 2003 με την υπόθεση συνωμοσίας του Ποϊράζκιοϊ, έμεινε στη φυλακή για 4,5 χρόνια και στη συνέχεια αθωώθηκε. (δεξιά φώτο στη φυλακή)



Μαζί με τον Κιρέτστεπε είχε βγει στα Ίμια και ο Πλοίαρχος Αλί Τιούρκσεν, που για να πάνε στα Ίμια πλήρωσαν από τη τσέπη τους τα καύσιμα της λέμβου. «Σε μας δόθηκε εντολή να υποστείλουμε την Ελληνική σημαία».

Στους διοικητές μας δεν μπορούσαμε να πούμε «Δεν έχει καύσιμα η λέμβος και δεν πάμε». Αγοράσαμε βενζίνη με την πιστωτική κάρτα του Κιρέτστεπε και πήραμε και τυρί μέσα σε ψωμί.

Πήγαμε στα Ίμια, υποστείλαμε τη σημαία και υψώσαμε την Τουρκική Σημαία. Με τα λεφτά εκείνης της εποχής, μοιραστήκαμε το τιμολόγιο ύψους 6.730.000 ΤΛ.