Ο Τζεφ Μπέζος και o Μπιλ Γκέιτς αναζητούν κοβάλτιο στον Καναδά.

Γκέιτς και Μπέζος αναζητούν κοβάλτιο στον Καναδά

Η KoBold Metals είναι μια νεοσύστατη εταιρεία που υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό δισεκατομμυριούχων με επικεφαλής τον Μπιλ Γκέιτς και σχεδιάζει να εξορύξει κοβάλτιο στον Καναδά χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία χαρτογράφησης.
 Συγκεκριμένα, το ακριβές σημείο ορίζεται ως το βόρειο Κεμπέκ, ακριβώς νότια του ορυχείου νικελίου Raglan του Glencore. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2018, έχει αποκτήσει δικαιώματα σε έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου και σχεδιάζει να ξεκινήσει τη συλλογή γεωφυσικών δεδομένων πριν από το τέλος του έτους. 

 Η λίστα με τους υποστηρικτές της KoBold, εκτός του Γκέιτς και του Μπέζος, περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα, όπως η εταιρία κεφαλαίων Venture Andreessen Horowitz και η Breakthrough Energy Ventures. Η τελευταία χρηματοδοτείται από γνωστούς δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων των Ρέι Ντάλιο, Μάικλ Μπλούμπεργκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον

 Η KoBold στοχεύει να δημιουργήσει «Χάρτες Google» του φλοιού της Γης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εύρεση αποθεμάτων κοβαλτίου. Συλλέγει και αναλύει πολλαπλά δεδομένα, που προέρχονται από αποτελέσματα παλιών γεωτρήσεων έως και δορυφορικές εικόνες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα πού μπορούν να βρεθούν νέα αποθέματα. 

 Οι αλγόριθμοι που εφαρμόζονται στα δεδομένα, τα οποία συλλέγονται, καθορίζουν τα γεωλογικά σχήματα που δείχνουν ένα πιθανό απόθεμα κοβαλτίου, μέταλλο το οποίο εμφανίζεται στη φύση μαζί με το νικέλιο και τον χαλκό. «Οι λεπτές αποχρώσεις στα γεωφυσικά σήματα είναι πραγματικά εμφανείς μόνο όταν έχουμε όλα τα δεδομένα και μπορούμε να τα αξιολογήσουμε με συστηματικό, αυστηρά στατιστικό τρόπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κερτ Χάουζ, στο Bloomberg την Τρίτη. 

 Ο επικεφαλής της KoBold σημείωσε ότι η εταιρεία ήταν πιθανό να ξεκινήσει τη συλλογή γεωφυσικών δεδομένων μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες. Η διάτρηση του εδάφους, δε, διευκρίνισε πως θα μπορούσε να ξεκινήσει σε δύο χρόνια. Επί του παρόντος, περίπου το 65% του κοβαλτίου στον κόσμο εξορύσσεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου το μεγαλύτερο μέρος της όλης διαδικασίας γίνεται χειρωνακτικά από παιδιά και νεαρούς άνδρες. Τα νέα ορυχεία κοβαλτίου στον Καναδά θα μπορούσαν να γίνουν η εναλλακτική πηγή εξόρυξης κοβαλτίου μακροπρόθεσμα. 

Με πληροφορίες του Bloomberg/mining 
Πηγή: www.lifo.gr