Καταθέσεις – «φωτιά» για Μάτι: Η ηγεσία της Πυροσβεστικής αγνόησε τις εκκλήσεις για εναέρια μέσα

Σοκάρουν οι καταθέσεις για τη φωτιά στο Μάτι, οι οποίες αποκαλύπτουν την ολιγωρία και την καθυστέρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, υπό το πρίσμα και των «αποκαλύψεων» Ματθαιόπουλου για τις φωτιές στα Κύθηρα και την Μάνη.

Αρχηγός και Υπαρχηγός κράτησαν… κλειστά τα αυτιά τους στις διαδοχικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τους υφισταμένους τους επί του πεδίου, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα αν και στην περίπτωση του Ματιού υπήρξαν εσωτερικά επιχειρησιακά «παιχνίδια» για την εξουσία.

Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση του Δαμιανού Παπαδόπουλου, ο οποίος ως διοικητής (τότε) της Νέας Μάκρης, ήταν από τους πρώτους που βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο.

Η κατάθεση – σοκ

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στις συνεχείς εκκλήσεις του για ενισχύσεις και ειδικότερα την αποστολή εναέριων μέσων.

«Κινούμενος μέσω της Λ. Μαραθώνος και επαναλαμβάνοντας συνεχώς μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ το αίτημα για άμεση συνδρομή εναέριων και επίγειων δυνάμεων αφίχθη στο Λύρειο Ίδρυμα περί Ω/17:20»

«Βλέποντας την εικόνα της (πυρκαγιάς) ανέφερα μέσω ασυρμάτου στο ΕΣΚΕ επί λέξει: Κέντρο η πυρκαγιά πρέπει να κατασβεστεί στους λόφους της Πεντέλης από εναέρια μέσα, διαφορετικά εάν εισέλθει στο Λύρειο και στον οικισμό του Ν. Βουτζά θα γίνει ανεξέλεγκτη.»
«Ο χρόνος περνούσε χωρίς να έχουν καταφθάσει οι αναμενόμενες ενισχύσεις εκτός από ένα ελικόπτερο που εκτέλεσε μόνο δύο ρίψεις και αποχώρησε.»

Μάλιστα, ο έμπειρος αξιωματικός παραδίδει στον ανακριτή στοιχεία για άλλες περιπτώσεις πυρκαγιών από το 2009, το 2012 και το 2014 που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Βουτζά και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς χάρη στην έγκαιρη συνδρομή ισχυρών εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ιδιαίτερη αξία έχει και η κατάθεση του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Διοικητής- Άρης- Αθηνών). Αφού περιγράφει πως ενημερώθηκε και τις κινήσεις του αφότου έφθασε στην Πεντέλη επισημαίνει:
«Όταν απέκτησα πλήρη εικόνα της πυρκαγιάς, περί τις 17:30, διαπίστωσα ότι κινείται ανεξέλεγκτη προς τα ανατολικά και το διαβίβασα στο Κέντρο (199). Δηλαδή ότι η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα ανατολικά και δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο επάνω της»
«Γύρω στις 18:00 ζήτησα να στείλουν εναέριο συντονιστή, καθώς λόγω του καπνού δεν είχα ακριβή εικόνα της κατάστασης»
«Στις 18:15 μας ενημέρωσαν για δύο θύματα, χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε»
«Κατά το διάστημα από 18:00 μέχρι και 19:00 δεν αντελήφθην να επιχειρούν εναέρια μέσα»
«Υπεύθυνοι για τα εναέρια μέσα είναι ο Αρχηγός και ο Επιχειρησιακός Υπαρχηγός»
Γκουρμπάτσης: Φοβάμαι ότι υπήρξαν «παιχνίδια» εξουσίας και στη φωτιά στο Μάτι

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, με γνώμονα και τις αποκαλύψεις για τους χειρισμούς στις φωτιές στα Κύθηρα και στη Μάνη δήλωσε στο Πρώτο Θέμα:

«Διαβάζοντας τις καταθέσεις των αξιωματικών επί του πεδίου, τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των αξιωματικών για την παροχή βοήθειας και ειδικότερα εναέριων μέσων, μοιραία μου έρχεται στο μυαλό τα όσα αποκάλυψε ο πρώην Αρχηγός στον πραγματογνώμονα της υπόθεσης, για συμβάντα που έμειναν χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα για να υπονομεύσει ο ένας αξιωματικός τον άλλον. Ειλικρινά φοβάμαι μήπως και στη φονική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου 2018, υπήρξαν εσωτερικά επιχειρησιακά «παιχνίδια» για την εξουσία. Η δικαστική έρευνα, πρέπει να στραφεί και προς αυτήν την κατεύθυνση και να αναδειχτεί αν πράγματι κάηκε ο κόσμος για ανταγωνισμούς σχετικούς με θέσεις και αξιώματα. Πάντως στις αμέσως μετά την τραγωδία κρίσεις ανωτάτων, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους προάχθηκαν και κάποιοι αποστρατεύθηκαν. Οι προαγωγές βέβαια ήταν προκλητικές και μη αναμενόμενες μετά από όσα συνέβησαν στην μεγαλύτερη σε θύματα στην ελληνική ιστορία φονική πυρκαγιά».