Εξι κακές συνήθειες στον τρόπο ζωής που αποδεδειγμένα έχουν αντίκτυπο στην υγεία.

1. Βγαίνετε για ψώνια χωρίς αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο


Μην ξεγελιέστε από το γεγονός ότι είναι πρωί. Αν και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη το μεσημέρι από ό,τι το πρωί ή το απόγευμα, oι ακτίνες του ήλιου σάς βρίσκουν και όταν είστε στη σκιά. Τις πρωινές ώρες (πριν από τις 11), μπορεί ο ήλιος να μην είναι τόσο καταστρεπτικός όσο τις μεσημεριανές (11 π.μ.-4 μ.μ.), όμως είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε γενικώς την αντηλιακή προστασία.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Εσείς μπορεί να μη βλέπετε ή να μη νιώθετε τις ακτίνες του ήλιου, όμως εκείνες κάνουν τη ζημιά τους. Αλλωστε, ως γνωστόν, η δράση τους είναι αθροιστική. Σε αυτή τη διαδικασία συμβάλλουν η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Α (UVA) και η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Β (UVB). Πρόκειται για δύο ειδών ακτινοβολίες που προκαλούν το μαύρισμα αλλά και την καταστροφή των δερματικών στοιβάδων. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επίσης συνδεδεμένη με τον καρκίνο του δέρματος, τις φωτοδερματίτιδες κ.ά.

2. Παραλείπετε το πρωινό γεύμα

Το πρωινό – το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές – είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, οι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες δεν τρώνε επαρκές πρωινό παρά πίνουν μόνο έναν καφέ ή τρώνε ένα κουλούρι στο πόδι. Μάλιστα περίπου ο ένας στους έξι δεν τρώει καθόλου πρωινό.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή αποτελεί την κινητήριο δύναμη του οργανισμού για ολόκληρη την ημέρα. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δεν τρώνε πρωινό καθημερινά τείνουν να έχουν περιττά κιλά και επίσης ύστερα από χρόνια είναι πολύ πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα με το σάκχαρο και την πίεσή τους. Ωστόσο τα οφέλη από το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν σταματούν εδώ. Η κατανάλωση ενός πλούσιου σε ενέργεια πρωινού μπορεί να ενισχύσει και την υγεία της καρδιάς, επισημαίνουν ερευνητές από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι εξέτασαν 2.000 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση το πόσες θερμίδες λάμβαναν από το πρωινό: συνολικά, 240 άνθρωποι ανέφεραν ότι έτρωγαν πρωινό υψηλής ενέργειας, σχεδόν 900 κατανάλωναν πρωινό χαμηλής ενέργειας, ενώ 680 το παρέλειπαν. Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη ανακάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν 400 θερμίδες το πρωί συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα πλάκας στις αρτηρίες. (Η πλάκα αποτελεί αίτιο καρδιακής νόσου.) Η ερευνητική ομάδα δεν μίλησε για συγκεκριμένες τροφές αλλά διευκρίνισε ότι το τυρί, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και το ψωμί είναι οι βασικές τροφές που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, ως αυτά που έφαγαν με τις περισσότερες θερμίδες.

3. Πάτε για ύπνο χωρίς να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Οση κούραση κι αν νιώθετε το βράδυ, δεν πρέπει ποτέ να παραμελείτε το βούρτσισμα των δοντιών. Μάλιστα για τη συνολική στοματική υγεία η American Dental Association συνιστά να βουρτσίζετε κάθε τμήμα των δοντιών σας για 30 δευτερόλεπτα – επάνω αριστερά, επάνω δεξιά, κάτω αριστερά και κάτω δεξιά, χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με μαλακή τρίχα και καλής ποιότητας οδοντόκρεμα.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Διότι ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν παράγει μεγάλες ποσότητες σάλιου όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σάλιο όμως είναι σημαντικότατος προστατευτικός παράγοντας κατά των οξέων των μικροβίων που φυσιολογικά ή όχι υπάρχουν στο στόμα. Το βούρτσισμα λοιπόν πριν από τον νυχτερινό ύπνο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας και για να εξουδετερώσει το pH του στόματός σας, κρατώντας τα δόντια σας καθαρά και υγιή Περισσότερες πληροφορίες για την υγεία των δοντιών διαβάστε στο σχετικό θέμα μας στη σελ. ;;;).

4. Πίνετε αλκοόλ ενώ λαμβάνετε αγωγή με αντιβιοτικά

Ενα ποτηράκι κατά λάθος πιθανότατα δεν θα σας βλάψει. Ωστόσο η χρήση αλκοόλ με τα αντιβιοτικά κατά κανόνα απαγορεύεται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή η απαγόρευση να τηρείται.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το αλκοόλ δεν ελαττώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών. Μπορεί όμως να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, αίσθημα ζάλης και ξηροστομία. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να αυξηθούν με την ταυτόχρονη λήψη αντιβιοτικών και αλκοόλ. Μερικά αντιβιοτικά – όπως η μετρονιδαζόλη και η τινιδαζόλη – δεν πρέπει να συνδυάζονται με αλκοόλ, καθώς ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει έντονο ερύθημα στο πρόσωπο, κεφαλαλγία, ναυτία και εμετό, ταχυπαλμία και δύσπνοια. Είναι σημαντικό τέλος να γνωρίζετε ότι το αλκοόλ μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας. Φροντίστε λοιπόν να το αποφεύγετε μέχρι να ολοκληρώσετε την αγωγή με τα αντιβιοτικά.

5. Δεν αποχωρίζεστε το αυτοκίνητο ούτε για τα πιο κοντινά ψώνια

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται και ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της καλής φυσικής μας κατάστασης είναι το περπάτημα.
Αλλωστε και η συμβουλή του ερευνητή Thomas Kirkwood, διευθυντή του Ινστιτούτου για τη Γήρανση και την Υγεία του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ στη Βρετανία, είναι: «Οποιος θέλει να κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό του, ας αφήσει το αυτοκίνητο στην άκρη και ας αρχίσει να περπατάει με γρήγορο βήμα για 30 λεπτά την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις πιθανότητες που έχει να αναπτύξει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 24 νοσήματα!».
Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Με το γρήγορο βάδισμα, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου εκκρίνουν φυσικές αναλγητικές ουσίες (ορμόνες) που ονομάζονται ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό, καθώς μειώνουν τον εκνευρισμό, αυξάνουν την ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς το στρες, αυξάνουν την αντοχή στον πόνο και τέλος δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιδιώκοντας λοιπόν να περπατάτε και γενικά την αερόβια άσκηση (δηλαδή, το κολύμπι, το τρέξιμο, την ποδηλασία κ.ά.), είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να κρατηθείτε σε φόρμα, να διατηρήσετε γερή την καρδιά και το μυϊκό σύστημα, να αποβάλετε το άγχος. Ακόμα, βελτιώνετε την υγεία σας και μακροπρόθεσμα, αφού το βάδισμα καθυστερεί τις νόσους που συνδέονται με το γήρας, όπως π.χ. ο διαβήτης, η άνοια, η οστεοπόρωση κ.ά.

6. Αλλάζετε ερωτικούς συντρόφους χωρίς προφυλάξεις

Αν δεν είστε ιδιαίτερα συνεπείς με τις σεξουαλικές σας σχέσεις, σίγουρα έχετε διαπράξει ένα σημαντικό «αδίκημα» σε βάρος της υγείας σας.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Η συνεχής αλλαγή ερωτικών συντρόφων και το σεξ χωρίς προφύλαξη ξύπνησαν ξεχασμένα αφροδίσια νοσήματα (σύφιλη, βλεννόρροια), ενώ παράλληλα παρατηρείται έξαρση των ιογενών, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων, οι HPV-λοιμώξεις (τα κονδυλώματα), το AIDS, οι ηπατίτιδες Β, C κ.ά. O αποτελεσματικότερος τρόπος για να επανορθώσετε είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική σας επαφή. Επίσης, επειδή πολλές φορές ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (όπως π.χ. μια λοίμωξη από χλαμύδια στις γυναίκες) μπορεί να μη δώσει κανένα σύμπτωμα για μήνες ή και για χρόνια και στην πορεία να προκαλέσει ακόμα και στείρωση, καλό είναι να κάνετε κάθε έξι μήνες μια προληπτική εξέταση, ώστε στην περίπτωση που έχετε μολυνθεί να αντιμετωπίσετε εγκαίρως το πρόβλημα. Σήμερα, για όλα σχεδόν τα γνωστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα υπάρχουν οι αντίστοιχες εξετάσεις, ενώ θεραπεύονται αποτελεσματικά όλα τα νοσήματα που οφείλονται σε μικρόβια, μύκητες, παράσιτα και χλαμύδια, επισημαίνουν οι ειδικοί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

MOTO

Με 8.000 βήματα επιπλέον την ημέρα, λένε οι ειδικοί, θα ζήσουμε περισσότερο. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να πηγαίνουμε για τα κοντινά ψώνια χωρίς το αυτοκίνητο. Είναι ένα δώρο για την υγεία μας.