ΕΟΔΥ : Χαλαρώσαμε, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο!!!

«Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown.  Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, στη συζήτηση με θέμα «Περιμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας» κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως έχει ξεκινήσει ξανά η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και τα τελευταία κρούσματα παρουσιάστηκαν μετά από μαζικά τεστ που έγιναν στον πληθυσμό αλλά και στις πτήσεις που φτάνουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Τώρα είναι η πιο δύσκολη μάχη»

Ο Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίστηκε βέβαιος πως το πρώτο κύμα έχει σβήσει στη χώρα μας και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα.

«Δεν ξέρουμε τη διασπορά στη χώρα και δεν είμαστε σίγουροι για την έκταση της πανδημίας. Είναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας,» είπε ο κ. Τούντας.

Κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων και τώρα η μάχη μεταφέρεται στην κοινότητα και αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη, γιατί δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, επισήμανε ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως πρέπει στις τουριστικές περιοχές να καλυφθούν οπωσδήποτε τα κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ο Γιάννης Τούντας εξήγησε πως τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν περισσότεροι ιοί γιατί παρατηρούμε μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται. Έχει υπάρξει τόνισε, διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, βρώση άγριων ζώων και εκτροφή κάτω από άθλιες συνθήκες. Όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μεταλλάξεις σε ιώσεις. Πρέπει τόνισε να ξαναδούμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα.

«Προετοιμαζόμαστε για δεύτερο κύμα»

Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, είπε στη δημοσιογράφο και συντονίστρια της συζήτησης Νόνη Καραγιάννη πως τώρα οι ειδικές μονάδες και τα νοσοκομεία είναι εξοικειωμένα με την πάθηση, οι γιατροί έχουν αποκτήσει εμπειρία, γεγονός πολύ σημαντικό και υπάρχει επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή.

Η εξοικείωση του προσωπικού των νοσοκομείων που καλούνται να διερευνήσουν περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε ακόμα πως η προετοιμασία για το δεύτερο κύμα γίνεται, έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικές εξετάσεις ενώ παράλληλα εξελίσσονται και μπορεί να έχουμε σύντομα ένα γρήγορο μοριακό τεστ, που θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά αντί για ώρες. Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε πως συνήθως το δεύτερο κύμα μιας πανδημίας είναι σαφώς ηπιότερο και τα μέτρα αποδίδουν.