Netflix και YouTube κατεβάζουν την ποιότητα streaming λόγω πανδημίας

To YouTube ανακοίνωσε πως κατεβάζει την ποιότητα του streaming του στην ΕΕ για να αποφευχθεί συμφόρηση στο Ίντερνετ, καθώς χιλιάδες Ευρωπαίοι, υπό περιορισμό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εργάζονται από τα σπίτια τους.
Το YouTube είναι η δεύτερη εταιρεία μετά το Netflix που προβαίνει σε τέτοια κίνηση, μετά την παράκληση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν προς τις πλατφόρμες streaming να χαμηλώσουν την ποιότητα των βίντεο που προβάλλουν για να αποτραπεί μια υπερφόρτωση του Ίντερνετ. Σημειώνεται πως τα βίντεο αποτελούν μεγάλο μέρος του traffic στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή έλαβε χώρα αφού ο Μπρετόν μίλησε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, Σούνταρ Πιτσάι, και τη διευθύνουσα σύμβουλο του YouTube, Σούζαν Βότσικι

Η εταιρεία ανέφερε πως μέχρι τώρα έχει δει λίγες κορυφώσεις χρήσης, ωστόσο ανέλαβε δράση για να μειώσει την πίεση στο σύστημα. «Δεσμευόμαστε για προσωρινή μετάβαση όλου του traffic στην ΕΕ σε standard definition από default» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή περιλαμβάνει και τη Βρετανία και θα ισχύσει αρχικά για 30 ημέρες, οπότε και θα επανεξεταστεί.

Την επιλογή αυτή επιδοκίμασε ο Μπρετόν. Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκοί πάροχοι υπηρεσιών, από τη Vodafone ως της Deutsche Telekom και άλλες εταιρείες, έχουν αναφέρει άνοδο του data traffic τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα την έκκληση του Μπρετόν προκειμένου να αποφευχθεί κατάρρευση του Ίντερνετ.

Το Netflix ανακοίνωσε και αυτό την Πέμπτη ότι θα μειώσει τα bit rates, που καθορίζουν την ποιότητα και το μέγεθος των αρχείων ήχου και βίντεο, σε όλα του τα streams στην Ευρώπη για 30 ημέρες, πρακτικά μειώνοντας το traffic του σε όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα κατά περίπου 25%. Ωστόσο διαβεβαίωσε πως οι θεατές θα βρίσκουν και πάλι καλή την ποιότητα της εικόνας.

«Μετά τις συζητήσεις μεταξύ του επιτρόπου Τιερί Μπρετόν και του διευθύνοντος συμβούλου του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς, και δεδομένων των ασυνήθιστων προκλήσεων που προέκυψαν από τον κορωνοϊό, το Netflix αποφάσισε να αρχίσει τη μείωση των bitrates σε όλα μας τα streams στην Ευρώπη για 30 ημέρες» ανακοίνωσε η εταιρεία, σύμφωνα με το BBC. Ο Μπρετόν επιδοκίμασε την ενέργεια στην οποία προέβη το Netflix μερικές μόλις ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία του Ίντερνετ κατά την κρίση του Covid-19. Πάντως ως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν το ίδιο μέτρα θα ισχύσει και στη Βόρεια Αμερική.


The post Netflix και YouTube κατεβάζουν την ποιότητα streaming λόγω πανδημίας appeared first on pestaola.