Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό – Τα κριτήρια

Για επιστροφές ατόμων από το εξωτερικό που έχουν πολύ ειδικούς λόγους έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως «δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό. γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως η διαδικασία επαναταπτρισμού αφορά τους ανθρώπους που έχουν «πολύ ειδικούς λόγους» να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
«Όσο κι αν φωνάζουν κάποιοι, αν δεν έχουν σοβαρό λόγο πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που δεν συνεργάζονται με τη πρεσβεία επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα. Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη και ειδικά για την Αγγλία όπου πάνω από 2.000 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, απαρίθμησε δε τους λόγους όσων δικαιούνται επαναπατρισμό. 
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα επαναπατριστούν:
  • Όσοι χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί που ζουν (π.χ. έγκυες και χρόνια πάσχοντες).
  • Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (π.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού)
  • Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ όπου απαιτείται μόνο το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.
«Το βράδυ της Παρασκευής φέραμε στην Ελλάδα 30 συμπατριώτες μας από το Χίθροου, οι οποίοι είχαν προβλήματα υγείας. Η κατάσταση δεν αφορά γενικό επαναπατρισμό, αλλά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.