Κοροναϊός : Αγωνία μετά τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα – «Βέβαιη η ραγδαία αύξηση» λένε οι ειδικοί

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας
Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ενημέρωσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 11, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσούντων στους 84.
Ωστόσο, αν και τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής (οι 56 από τους 84) συνδεόντουσαν με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, έντονη ανησυχία προκαλούν τα 4 «ορφανά» κρούσματα.
Πρόκειται για κρούσματα που δεν έχουν ύποπτο ιστορικό, δηλαδή δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει. Συνεπώς δεν γνωρίζει κανείς πως «κόλλησαν» τον ιό και νόσησαν, γεγονός που αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ανησυχία.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Νικόλαου Σύψα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως μέσα στις επόμενες ώρες θα αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα.
«Ήδη υπάρχουν κρούσματα στην Αττική τα οποία δεν υπάρχει καμία καλή εξήγηση γιατί μολύνθηκαν, ούτε ταξίδι πήγαν, ούτε είχαν επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα. Ο ιός είναι εκεί έξω. Έχω χειριστεί προσωπικά τέτοιο περιστατικό που δεν έχουμε καμία καλή εξήγηση πως αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε με κοροναϊό» είπε ο κ. Σύψας.
«Η επιδημία έχει έρθει στην Ελλάδα και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των πολιτών. Πρώτα οι πολίτες να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας και μετά η πολιτεία. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι απολύτως βέβαιο» συμπλήρωσε.

Οι κρυψιγενείς μολύνσεις

Για το περιστατικό που ενεπλάκη στη διαχείρισή του ο κ. Σύψας είπε μιλώντας αργότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ πως «νοσηλεύεται σε ένα μεγάλο διαπιστευμένο νοσοκομείο, δεν έχει ταξιδέψει πουθενά, δεν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα ή επαφή κρούσματος. Νοσηλεύεται με πνευμονία και είναι άνδρας 67 ετών».
Ο κ. Σύψας ανέφερε πως ο ασθενής βρέθηκε θετικός στην τρίτη επίσκεψη του στο σύστημα υγείας καθώς δεν είχε κανένα παράγοντα κινδύνου. Ωστόσο «είχε αλλάξει ο ορισμός του ΕΟΔΥ και πλέον ελέγχονται και τα περιστατικά με πνευμονία και ας μην έχουν ιστορικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο ιός ακολουθεί την πορεία που ακολουθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόκειται για ισχυρότατη ένδειξη διασποράς στην Αθήνα» επεσήμανε ο κ. Σύψας.
Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν άλλα δύο κρούσματα που τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης δεν απέδωσαν τίποτα, «που σημαίνει πως είναι οι λεγόμενες κρυψιγενείς μολύνσεις, δεν ξέρουμε από πού ακριβώς προκλήθηκαν. Ένας από αυτούς είναι μια γυναίκα» διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν τρεις πιθανές περιπτώσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα της Αθήνας γιατί δεν μπορούσε να προβλεφθεί το ιστορικό των ασθενών και δεν είχαν κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Μεταδίδεται από επιφάνειες ο ιός;

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο MEGA ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, είπε πως «το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να εντείνουμε την ιχνηλάτηση, ιδιαίτερα περιστατικών που προκύπτουν μεμονωμένα, και να παίρνουμε μέτρα περιορισμού της έκθεσής μας, όπως γίνεται με τα μέτρα του υπουργείου».
Παράλληλα, αναφερόμενος στα «ορφανά» κρούσματα και το κατά πόσο μπορούμε να κολλήσουμε από μικρόβια που βρίσκονται σε επιφάνειες, είπε πως «ο κοροναϊός μεταδίδεται είτε με σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, με το φτέρνισμα, ή τον βήχα, είτε με σταγονίδια που πέφτουν πάνω σε επιφάνειες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε μολύνθηκε η επιφάνεια, και πόσο μπορεί να επιβιώσει ο ιός πάνω της, πρέπει να πλένουμε χέρια μας, και να μην ακουμπάμε τις βλεννογόνους μας. Αν καταφέρουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, είμαστε σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς».
«Δεν νομίζω ότι μετά από πολλές ώρες, ή μετά από δύο ημέρες, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μία επιφάνεια. Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να μην αγγίζουμε τις βλεννογόνους μας με τα χέρια μας», πρόσθεσε.

Στα 84 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας βρέθηκαν 11 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 84 επιβεβαιωμένους νοσούντες.
Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.
Από τους 84, νοσηλεύονται 27 σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. Ενώ 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.
Ωστόσο, πέραν της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν 4 «ορφανά» κρούσματα, όπως χαρακτηρίζονται κρούσματα που δεν έχουν ύποπτο ιστορικό, δηλαδή δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει.

Τα νέα μέτρα

Παράλληλα, ο κ. Τσίοδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών εσωτερικό και στο εξωτερικό και περιορισμός των μετακινήσεων στις ευπαθείς ομάδες όπως ασθενείς άνω των 70 ετών με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια ανοσοκαταστολή.
Επίσης, τόνισε πως αναστέλλονται οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων αλλά και ματαίωση του ημιμαραθωνίου.
Επίσης, οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, ενώ συνίσταται οι συνεδριάσεις, όπως δημοτικά συμβούλια, να γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Κικίλιας: Ιδιαίτερα κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες και όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δυο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Παράλληλα, κάλεσε και όοσυς έχουν γρίπη, επίσης να παραμένουην στις οικίες τους.

Κρούσματα σε Γαλάτσι και Μυτιλήνη, κλείνει κτήμα στο Χαλάνδρι

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, είχε γίνει γνωστό ότι νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Γαλάτσι και Μυτιλήνη. Όσον αφορά στη Μυτιλήνη, πληροφορίες αναφέρουν πως μία γυναίκα νοσηλεύεται από το πρωί της Κυριακής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και φαίνεται πως είναι θετική στον ιό.
Η ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ κατά πληροφορίες έχει συστηθεί να μην πάνε τα παιδιά της σχολείο σήμερα. Η ίδια είναι εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στο Πλωμάρι όπου και διαμένει και εκτιμάται ότι για πολλές ημέρες ήρθε σε επαφή με πολύ κόσμο.
Η γυναίκα, κατά πληροφορίες, επέστρεψε στα τέλη του περασμένου μήνα από το Ισραήλ το οποίο είχε επισκεφθεί για προσκύνημα στους Άγιους Τόπους. Τις τελευταίες μέρες παρουσίασε συμπτώματα γρίπης τα οποία σε συνδυασμό με την πρόσφατη επίσκεψη της στο Ισραήλ την έκαναν να επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ειδικοί του οποίου την παρέπεμψαν στο Νοσοκομείο.

Μαθητής στο 4ο Λύκειο Γαλατσίου θετικός στον ιό

Για κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή Λυκείου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο δήμος Γαλατσίου που προχωρά σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων.
Όπως αναφέρει ο δήμος, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε μαθητή στο 4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου.
Ο δήμος συνιστά την ψυχραιμία των κατοίκων της πόλης και βεβαιώνει πως η Δημοτική Αρχή είναι κοντά στους κατοίκους.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Ένας Δήμος οργανωμένος οφείλει να προστατεύει υπεύθυνα τους κατοίκους του με σωστή ενημέρωση και άμεσες στρατηγικές δράσεις.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή στο 4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου.
Συνιστούμε την ψυχραιμία των κατοίκων της πόλης μας και βεβαιώνουμε πως η Δημοτική Αρχή είναι κοντά στους κατοίκους! Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτής της κατάστασης με σύνεση καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ. Από την πρώτη στιγμή άρχισαν να γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της νόσου και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.
Ο Δήμος Γαλατσιου διευκρινίζει για μια ακόμη φορά πως για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και τα κριτήριά της, την αποκλειστική ευθύνη έχουν τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Υγείας μετά από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.
Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας για να λύσουμε απορίες και να ακούσουμε τις ανησυχίες σας 24 ώρες το 24ωρο».

Κλείνει κτήμα στο Χαλάνδρι

Άτομο που διαγνώστηκε θετικό στον κοροναϊό παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις σε κτήμα στο Χαλάνδρι την Καθαρή Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε σήμερα, Δευτέρα 9 Μαρτίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το κτήμα για το εν λόγω συμβάν.
Το «ΚΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΗ» είχε διοργανώσει γιορτή την Καθαρά Δευτέρα με ελεύθερη είσοδο, stand με φαγητά για την ημέρα και πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα παιδιά.
Το κτήμα ανακοίνωσε τη διακοπή των δραστηριοτήτων του για δύο εβδομάδες για προληπτικούς λόγους, για να γίνει η επιβεβλημένη απολύμανση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αγαπητοί Φίλοι και Συνεργάτες
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, Δευτέρα 09 Μαρτίου 2020, ο ΕΟΔΥ μας ενημέρωσε ότι άτομο που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις στο «ΚΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΗ» την Καθαρή Δευτέρα, διαγνώστηκε θετικό στον ιό COVID-19 (Κορωνοϊό).
Κατόπιν τούτου και κατόπιν σύστασης από τον ΕΟΔΥ το «ΚΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΗ» θα σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί από σήμερα και για τις δύο επόμενες εβδομάδες για προληπτικούς λόγους προκειμένου να γίνει η ενδεδειγμένη απολύμανση.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
«ΚΤΗΜΑ ΑΡΙΣΤΗ»

Κλείνει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα

Θετικός στον κορωνοιό βρέθηκε όμως και ένας υπάλληλος στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα γεγονός που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η πρεσβεία του Ισραήλ σημειώνοντας παράλληλα πως μέχρι και τις 23 Μαρτίου θα παραμείνει κλειστή.
Όσον αφορά το κρούσμα η εφημερίδα Times Of Israel επικαλούμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας έκανε γνωστό πως πρόκειται για έναν υπάλληλο που ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους μαζί με δύο μέλη της οικογένειάς του.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ για την διάγνωση υπαλλήλου με κοροναϊό:

«Ως προληπτικό μέτρο με γνώμονα την δημόσια υγεία, η Πρεσβεία του Κράτους του Ισραήλ θα ξανανοίξει στις 23 Μαρτίου 2020 έπειτα από δύο εβδομάδες εθελούσιου κλεισίματος μετά την διάγνωση υπαλλήλου με κορωνοϊό
Ο Πρέσβης και η διπλωματική του ομάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις κατοικίες τους.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κυβέρνηση της Ελλάδας για την υποστήριξη και την συνεργασία της και διαβεβαιώνουμε ότι ο Πρέσβης και η διπλωματική του ομάδα βρίσκονται καλά στην υγεία τους».

Κλείνει και το ΙΒ του Κολλεγίου Αθηνών

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί σε γονείς και μαθητές που φοιτούν στο Κολέγιο Αθηνών καθώς εντοπίστηκε ανάμεσα στους γονείς κρούσμα κοροναϊού με αποτέλεσμα να χρειαστεί σήμερα να αποχωρήσουν οι μαθητές του ΙΒ.
«Πριν λίγο λάβαμε επίσημη ενημέρωση από τον Ε.Ο.Δ.Υ. ότι μεταξύ των γονέων μαθητών του IBDP υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.
Για προληπτικούς λόγους παρακαλείσθε σήμερα έως τις 16.00 να περάσετε από το Σχολείο, για να παραλάβετε το παιδί σας από την Κεντρική Πύλη του campus Ψυχικού.
Στην περίπτωση που επιθυμείτε το παιδί σας να αποχωρήσει μόνο του από το campus Ψυχικού, παρακαλείσθε να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε τη συνημμένη δήλωση», αναφέρει σε
ανακοίνωση που υπογράφει η Αναστασία Παπακωστοπούλου, Διευθύντρια Ιδιωτικού Λυκείου-Κολλέγιο Ψυχικού.