Μια (ολόκληρη) Ορχήστρα σ΄ένα… τάμπλετ

Ποια είναι τα όργανα της ορχήστρας και πώς ακούγονται; Πώς ενορχηστρώνεται ένα έργο και πώς «ταξιδεύει» ο ήχος; Δύο νέα, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2020 στο Musix LAB , τον καινούριο χώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής που λειτουργεί στην πτέρυγα της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο και συνδυάζει τη μουσική με την τεχνολογία. Τα εν λόγω προγράμματα δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά που μπορεί να μη γνωρίζουν μουσική να έρθουν σ΄επαφή με τα όργανα της ορχήστρας με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων και να δημιουργήσουν τις δικές  τους μουσικές συνθέσεις. Μέσα από τη συνεργασία, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές αλλά και ψηφιακές δεξιότητες ενώ παράλληλα διασκεδάζουν με τη μουσική και τους ήχους.
«Χωράει η ορχήστρα σ΄ένα τάμπλετ;» είναι ο τίτλος του πρώτου προγράμματος που σχεδίασε η Δρ. Ελισσάβετ Περακάκη, εκπαιδευτικός- μουσική παιδαγωγός, απευθύνεται σε μικρά παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και θα «τρέξει» για τέσσερις Κυριακές (19/1, 9/2, 8/3, 29/3). Εν προκειμένω η εξέλιξη της τεχνολογίας συνδυάζεται με τη δύναμη της μουσικής και όλα είναι δυνατά! Τα παιδιά θα παίξουν, θα συνθέσουν, θα ηχογραφήσουν, θα ενορχηστρώσουν και θα παρουσιάσουν στο «κοινό» τις μουσικές ιδέες τους. Κι αν αυτό ακούγεται ανέφικτο, αρκεί ένα iPad. Οι δυνατότητες που προσφέρονται δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να δουν την τεχνολογία όχι μόνο από την ψυχαγωγική της πλευρά, αλλά και την εκπαιδευτική. Εχοντας στα χέρια τους ένα περιβάλλον studio και ποικιλία ψηφιακών μουσικών οργάνων, μεταμορφώνονται σε μικρούς παραγωγούς και δημιουργούς, οι οποίοι θ΄αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη για να χαράξουν το προσωπικό τους μουσικό μονοπάτι.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο «Space Audissey» και είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 9-14 ετών που θα πραγματοποιηθεί τις Κυριακές 2/2,23/2 και 22/3. Σχεδιασμένο από τον Δρα Μάνο Ροβίθη, διδάσκοντα-ερευνητή του τμήματος τεχνών ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόκειται για ένα συνεργατικό εργαστήριο-παιχνίδι μουσικής δημιουργίας σε τάμπλετ και υπολογιστή. Οι νεαροί συμμετέχοντες έρχονται σ΄επαφή με δύο βασικά σύγχρονα μέσα ψηφιακής σύνθεσης και μαθαίνουν να ξεχωρίζουν και να ηχογραφούν ηχητικές πηγές, εξοικειώνονται με την επικοινωνία  των συσκευών μέσω του εικονικού σύννεφου, εξασκούνται σε τεχνικές ηχητικού κολάζ – και όλα αυτά μέσα από την ψυχαγωγική εμπειρία ενός διαστημικού παιχνιδιού!