Τάκης Θεοδωρικάκος: Να συγκροτήσουμε κράτος λειτουργικό και αμυντικά ισχυρό

O υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διακρίνεται, πέραν των άλλων, και από το επικοινωνιακό θράσος που απέκτησε στον πρότερο επαγγελματικό βίο στον συγκεκριμένο τραχύ και απαιτητικό χώρο.
Ητοι δεν «μασάει» τα λόγια του και περιγράφει με σχεδόν κυνικό ορθολογισμό τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές συνθήκες.
Παρότι αντιμετωπίζει απολύτως θετικά τη μέχρι τώρα θητεία και δράση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπηρετεί, πιστεύει ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και πως οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι μπροστά, ειδικά στα πολυσύνθετα μέτωπα των εθνικών θεμάτων.
Η χώρα απέναντι σε έναν ρευστό κόσμο
Ο υπουργός Εσωτερικών στις ιδιαίτερες συζητήσεις του δεν κρύβει την ανησυχία του για τις συνθήκες αστάθειας που επικρατούν διεθνώς και ιδιαιτέρως τον απασχολεί η τουρκική επιθετικότητα, όπως και οι συνδεδεμένες με αυτήν ενισχυόμενες τάσεις των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων.
Κατά τη θεώρησή του ο κόσμος αλλάζει, μετατοπίζεται και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδρά με δυναμικό τρόπο στα παγκόσμια πράγματα, διαμορφώνοντας τάσεις, επιρροές, για να μην πούμε υποδείγματα σε πλήθος συγγενών ηγετών και χωρών.
Ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη διεθνή μεταβολή ως μια διαδικασία επανάκαμψης της ιδέας του έθνους-κράτους και δεν κρύβει ότι το παράδειγμα που μεταφέρει ο αμερικανός πρόεδρος ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, ενώ εμφανής πια είναι η επιρροή αυτού του ιδιότυπου κράματος εθνικισμού και προστατευτισμού και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ηδη μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες, επηρεάζονται από αυτή τη νέα τάση. Πιστεύει δε ότι και η Ελλάδα, χωρίς να θίξει την ευρωπαϊκή της θέση και προοπτική, θα πρέπει να αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με τον εαυτό της και την ενίσχυσή της σε όλα τα επίπεδα.
Η παράμετρος της τουρκικής απειλής
Βάσει της παραπάνω θεώρησης αξιολογεί ως ιδιαιτέρως σοβαρή την τουρκική απειλή και διεκδίκηση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πιστεύει ακράδαντα ότι σε βάθος χρόνου η επεκτατικότητα της γείτονος θα εκφρασθεί κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο.
Μάλιστα δεν παραλείπει να σημειώσει την πληθυσμιακή ανατροπή των τελευταίων δεκαετιών, όπως και την οικονομική ενίσχυση της γείτονος και βεβαίως τον περιφερειακό ρόλο που της έχει αποδοθεί. Οπως λέει χαρακτηριστικά, το 1974 ο πληθυσμός της Τουρκίας μόλις ξεπερνούσε τα 30 εκατ. κατοίκους και τώρα οδεύει προς τα 80 εκατ. Κατ’ αυτόν η ισορροπία έχει αλλάξει προ πολλού και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας που εξηγεί την επεκτατικότητα και διεκδίκηση. Και επιβάλλει βεβαίως άλλη στάση από την πλευρά μας.
Υπό αυτή την έννοια επιμένει ότι η Ελλάδα οφείλει να προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίσει σχεδόν μόνη την όποια απειλή, γιατί κανείς στον παρόντα κόσμο δεν μπορεί να βασίζεται σε τρίτους παρά πρώτα απ’ όλα στις δικές του δυνάμεις.
Εθνικά απαραίτητη η συναίνεση
Αυτή είναι μια νέα συνθήκη για την Ελλάδα, σημειώνει με έμφαση ο υπουργός Εσωτερικών, η οποία επιβάλλεται να διαπεράσει συνολικά την πολιτική τάξη της χώρας και να οδηγήσει σε πιο συναινετικό πολιτικό βίο, όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες με τη σχεδόν καθολική υποστήριξη της υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο ίδιος πιστεύει και το δηλώνει ευθαρσώς ότι στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να πυκνώσουν οι επαφές και οι συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε το μέτωπο να είναι αρραγές, γιατί όπως λέει σε μια δραματοποιημένη αποστροφή του δεν είναι απίθανο οι Ελληνες να βρεθούν κάποια στιγμή προ εθνικών αδιεξόδων, που δεν θα επιτρέπουν καν την ύπαρξη πεδίων εξουσιαστικής αντιπαράθεσης.
Η τεράστια πρόκληση του Μεταναστευτικού
Ο ίδιος λοιπόν αναμένει έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και μαζί ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών, η αντιμετώπιση των οποίων ήδη είναι δύσκολη, σχεδόν βασανιστική και εν πολλοίς αδιέξοδη, όπως εξελίσσεται. Κατ’ αυτόν έχει φθάσει η ώρα να ληφθούν πιο δυναμικές αποφάσεις όχι απλώς από την κυβέρνηση, αλλά συνολικά από το πολιτικό σύστημα. Οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μεγάλες, το Βόρειο Αιγαίο ασφυκτιά και καραβιές συνεχίζουν να έρχονται καταχείμωνο. Τι θα γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι διερωτάται.
Ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια αναβολών στο θέμα αυτό. Η χώρα οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα και να μεταδώσει αυστηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιμένει χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τη δημιουργία τριών μεγάλων κλειστών δομών υποδοχής μεταναστών χωρητικότητας 12.000 η καθεμία, από τις οποίες δεν θα φεύγουν αν δεν πιστοποιηθούν πλήρως η ταυτότητα και οι διαθέσεις τους. Μόνο έτσι, μόνο εάν δοθεί ένα σήμα αυστηρότητας, πιστεύει, θα μπορέσει η χώρα να ελέγξει τις αυξανόμενες ροές και να περιορίσει την άσκηση πίεσης από τη γειτονική Τουρκία.
Οπως και να έχει πάντως πιστεύει βαθιά ότι η κυβέρνηση και συνολικά η ελληνική πολιτική επιβάλλεται να αφοσιωθούν στην αναδιοργάνωση της χώρας και του κράτους. Πρόκειται για στόχο εθνικής επιβίωσης, όπως λέει. «Οφείλουμε να συγκροτήσουμε κράτος λειτουργικό για τους πολίτες, οικονομικά αποτελεσματικό και αμυντικά ισχυρό». Και επιμένει ότι έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό αυτή την προσπάθεια.
Ταχύτερες διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ
Από την πλευρά του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε τελικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να συμφωνηθεί και να τρέξει εντός του 2020 ένα πρόγραμμα αναβάθμισης της θέσης των δήμων της χώρας, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα προβλέπει έργα υποδομών, διοικητικού, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και κοινωνικής πολιτικής, ώστε να καταστούν πιο κινητικοί και να παίξουν τον ρόλο που τους αρμόζει στη νέα εποχή. Προς την ίδια κατεύθυνση καταρτίζει και σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή δύο νομοσχέδια. Το πρώτο θα απλοποιεί και θα επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, γιατί το σημερινό καθεστώς είναι χρονοβόρο και δεν επαρκεί στην έγκαιρη ικανοποίηση των αναγκών. Διαβεβαιώνει ότι δεν θα θιγεί ο κανόνας της αξιοκρατίας του Νόμου Πεπονή, ούτε θα θιγεί η σχέση μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση, παρά θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Με το δεύτερο νομοσχέδιο θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες περιβαλλοντικών αδειών στις περιφέρειες ώστε να διευκολυνθούν τα σχετικά έργα. Και μαζί οι περιφέρειες θα προικοδοτηθούν με αρμόδιους μηχανικούς, οι οποίοι και θα υποστηρίζουν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Το 40% των ψήφων θα εκλέγει δήμαρχο
Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών σκοπεύει να αλλάξει και τον εκλογικό νόμο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρεί ότι η αλλαγή που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι δυσλειτουργική και ήδη δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στη διοίκηση των δήμων. Εχει την άποψη ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες πρέπει να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή ακόμη και με το 40% των ψήφων. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «με 40% βγαίνει κυβέρνηση και πρωθυπουργός». Κατ’ αυτόν, με το αυτό ποσοστό μπορούν να εκλέγονται και οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κατατείνει η αλλαγή του σχετικού νόμου.