ΕΛ.ΑΣ: Εξετάζει την… σιωπή της ΟΛΑ στα «γενέθλια» της επτάχρονης δράσης της

«Τι συμβαίνει με την οργάνωση Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που άρχισε τη δράση της πριν από επτά ακριβώς χρόνια αλλά έχει να εμφανισθεί 13 μήνες και δεν πραγματοποίησε φέτος το …σύνηθες «εορταστικό» κτύπημά της;
Ετοιμάζεται για αιφνιδιαστική επίθεση κι εντυπωσιακή επανεμφάνιση ή η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να έχει βρεθεί στα ίχνη της, όπως μνημονεύθηκε μετά από πρόσφατες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στα Εξάρχεια αλλά και με την σύλληψη αντιεξουσιαστών για τις επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής»;
Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη για την δράση της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, που εμφανίσθηκε το ξημέρωμα της 14ης Ιανουαρίου 2013 με επίθεση στα γραφεία της ΝΔ που ήταν τότε στην λεωφόρο Συγγρού, από δύο ντυμένους με μαύρες φόρμες ενόπλους που επιχείρησαν αποτυχημένα να ρίξουν ρουκέτα και πυροβόλησαν. Ακολούθησαν άλλες οκτώ επιθέσεις, κυρίως την περίοδο Δεκεμβρίου έως μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο.
Ανάμεσα σε αυτές εκείνη εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι, στις 30 Δεκεμβρίου 2013.


Ακολούθησε μια προβληματική εκτόξευση ρουκέτας με στόχο αντιπροσωπεία γερμανικών αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη στις 12 Ιανουαρίου 2014.
Επόμενο χτύπημα ήταν η επίθεση με πυροβολισμούς τον Δεκέμβριο του 2014 στην πρεσβεία του Ισραήλ με δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ, η τοποθέτηση βόμβας (για πρώτη φορά) τον Νοέμβριο του 2015 στα κτίρια του ΣΕΒ στο κέντρο της Αθήνας, από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.


Ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2016 η τοποθέτησης βόμβας που δεν εξερράγη σε σακίδιο που άφησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, η έκρηξή βόμβας τον Απρίλιο του 2017 έξω από τα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα στην Αθήνα καθώς κι η έκρηξη βόμβας με πυροβολισμούς κατ αστυνομικού τον Δεκέμβριο του 2017 στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως.
Τελευταία εμφάνισή της ήταν με την τοποθέτηση ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στα γραφεία του ΣΚΑΪ, τον Δεκέμβριο του 2018.


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η ΟΛΑ έχει σχέση με αναρχικούς.των Εξαρχείων που δρούσαν από την δεκαετία του ’90, ίσως είχαν επαφές με το Νίκο Μαζιώτη και άλλους αντιεξουσιαστές, αλλά και με ορισμένους από τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» που είχαν προχωρήσει σε δεκάδες ληστείες τραπεζών την περίοδο 2013-2015 .
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μετά τις συλλήψεις αντιεξουσιαστών και ποινικών το 2015 , η ΟΛΑ εξαφάνισε ή έχασε μέρος του οπλισμού της και αρκέσθηκε σε τοποθετήσεις βομβων με συχνότητα μια φορά κάθε χρόνο. Η ΕΛΑΣ είχε πληροφορίες ότι «η ΟΛΑ διατηρούσε «αλώβητο» εναν πυρήνα 3-5 ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που τον ενεργοποιεί με ιδιαίτερη προσοχή , με συχνότητα μια φορά περίπου τον χρόνο…»
Ομως ενω η Αστυνομία ανέμενε με βάση τα …χρονοδιαγράμματα της ΟΛΑ επίθεση την περίοδο Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχες Ιανουαρίου, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εξετάζουν το ενδεχόμενο η οργανωση να άλλαξε τον σχεδιασμό της και να εμφανισθεί άλλη χρονική στιγμή μ εντυπωσιακό κτύπημα . Ακόμη εξετάζεται αν παρουσιάσθηκε κάποιο «αγνωστο», ίσως και πρόσκαιρο επιχειρησιακό πρόβλημα , στην ένοπλη επίθεση που οργανώνει.
Ωστόσο ερευνάται σοβαρα το ενδεχόμενο οι πρόσφατες έρευνες της Αντιτρρομοκρατικής ν» άγγιξαν» άγνωστα μέλη της οργανωσης που ανέβαλαν ή ματαίωσαν τα σχέδια τους λόγω του αστυνομικού «κλοιού». Με στελέχη των διωκτικών ημερών να μιλούν για ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες σχετικά με τις κινήσεις της εν λόγω ενοπλης ομάδας…