Αντ. Καρακούσης: Η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν πέτυχε κάτι συγκεκριμένο

Τα όσα προέκυψαν κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αλλά και τη σημασία που έχουν για την ελληνική πλευρά, σχολιάζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνης Καρακούσης.

Όπως τονίζει, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν υπέγραψαν την συμφωνία, ενώ η «διάσκεψη δεν πέτυχε κάτι απόλυτο και συγκεκριμένο». «Είναι ουσιαστικά η έναρξη μιας διαδικασίας, η οποία θα πάρει πολύ χρόνο – αν υπάρξει ειρήνευση, και αν τελικά η Λιβύη μείνει όπως την ξέρουμε τώρα» λέει χαρακτηριστικά.
«Η ελληνική πλευρά θα ήθελε να είναι παρούσα» επισημαίνει ακόμη ο κ. Καρακούσης, ενώ σχολιάζοντας την επίθεση του τούρκου προέδρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζει ότι οι δηλώσεις αυτές «προβληματίζουν, γιατί δηλώνουν διαθέσεις».
Μένοντας στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ενόχλησή του από τα συμπεράσματα της διάσκεψης, αναφέρει ότι «ο κ. Ερντογάν ενοχλείται για το θέμα του θαλάσσιου αποκλεισμού. Η πρόσβαση που θα είχε – ή που θα επεδίωκε να έχει- για να τροφοδοτεί το καθεστώς του Σάρατζ με όπλα και στρατεύματα, θα αντιμετωπίσει δυσκολία».
Ακόμη, σημειώνει ότι «είναι πολλές αντιμαχόμενες δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης. Η Λιβύη έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, ισχυρές, όλοι έχουν ενδιαφέρον για αυτές. Πολλοί αναλυτές λένε ότι δεν θα ξαναδούμε τη Λιβύη έτσι όπως τη γνωρίζουμε».

Πηγή: onetv.gr