Στο Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών ο Ν. Ανδρουλάκης

Το Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, το κέντρο επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής Αντιπροσωπίας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μία ημέρα μετά την παρουσίαση του σχεδίου Έκθεσης του κ. Ανδρουλάκη για τον νέο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για τον οποίο είναι εισηγητής, οι ευρωβουλευτές είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά το Συντονιστικό Κέντρο, από το οποίο υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, όλων των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κέντρου από τον αρμόδιο Διευθυντή κ. Johannes Luchner καθώς και τη νέα Γενική Διευθύντρια Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας κυρία Παρασκευή Μίχου. Συζήτησαν για τις προτεραιότητες του μηχανισμού για την περίοδο 2021 – 2027 και την ανάγκη ενίσχυσης του με 1,4 δις ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να αγοράσει μέσα όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου καναντέρ και ελικόπτερα, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και κινητές νοσοκομειακές μονάδες, με στόχο να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η Έκθεση του κ. Ανδρουλάκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αναμένεται να ψηφισθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος στις αρχές Μαρτίου και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο τέλος του ίδιου μήνα.