Τρόμος στη Μέση Ανατολή : Για 80 νεκρούς Αμερικανούς κάνει λόγο η ιρανική κρατική τηλεόραση

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.
Επίσης διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές».
Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

ΗΠΑ: Δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για θύματα

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.
Από την άλλη το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Ιρακινών, ωστόσο απέφυγε να δώσει αριθμό, ούτε διευκρίνισε εάν επρόκειτο για νεκρούς ή τραυματίες.

Ιράν για επιθέσεις κατά ΗΠΑ : Ηταν μόνο η αρχή

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Ηταν απλώς το πρώτο βήμα»

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.
Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.
«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Διάγγελμα την Τετάρτη το πρωί από τον Τραμπ

«Μέχρι στιγμής όλα καλά…» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του δημόσια αντίδραση μετά τα δύο κύματα πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν δύο αμερικανικές βάσεις στην περιοχή και ότι διεξάγεται ο έλεγχος για καταστροφές ή ανθρώπινες απώλειες.
Έγραψε, δε, πως «μέχρι στιγμής όλα καλά…», προφανώς αναφερόμενος στον μέχρι στιγμής απολογισμό των καταστροφών και των πιθανών θυμάτων.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό και ότι θα προβεί σε επίσημη δήλωση την Τετάρτη το πρωί.
Σημειώνεται πως ο  υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ έφθασαν στο κτίριο της αμερικανικής προεδρίας, όπου μετέβησαν εσπευσμένα μετά την έναρξη των ιρανικών επιθέσεων.
Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο όσο και ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ αποχώρησαν αργότερα από τον Λευκό Οίκο.

Απειλές και στο Ισραήλ

Το ειδικό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.
Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Οι ιρανικές επιθέσεις προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές.
Στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημειώθηκαν έντονες πτωτικές τάσεις ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς (+4,5%) στις συναλλαγές στην Ασία.
Η τιμή του βαρελιού αμερικανικού αργού WTI αυξανόταν στα 65,54 δολάρια (+2,84 δολάρια ή 4,53%), ενώ αυτή του βαρελιού Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη περί τις 03:00 [ώρα Ελλάδας].
Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ιαπωνικού γεν σημείωνε απροσδόκητη πτώση (–0,69%, ή στο επίπεδο 1:107,67).
Το ευρώ σημείωνε άνοδο (+0,1%). Η φυγή των επενδυτών προς τοποθετήσεις που αποκαλούνται ασφαλή καταφύγια και η πτώση του δολαρίου εξάλλου απογείωσαν τον χρυσό (+1,91%), ο οποίος αποτιμάτο στα 1.603,93 δολάρια ανά ουγγιά.