Ιράν : Ξεκίνησε η ταφή του Κασέμ Σουλεϊμανί – Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί από το ποδοπάτημα

Ξεκίνησε στο Ιράν η ταφή του δολοφονηθέντος στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί σε νεκροταφείο στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Υπενθυμίζεται πως η τελετή ταφής καθυστέρησε, όταν σημειώθηκε ποδοπάτημα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Σουλεϊμανί.
«Πριν από λίγα λεπτά η σορός του μεταφέρθηκε στο τμήμα ταφής των μαρτύρων στο κοιμητήριο του Κερμάν» μεταδίδει το IRNA, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε η τελετή.

Έφτασαν στους 56 οι νεκροί

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα που σημειώθηκε ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την κηδεία του δολοφονηθέντος ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του, με αποτέλεσμα ο ενταφιασμός του να αναβληθεί για μερικές ώρες.
Όπως αναφέρει το CNN, 35  άνδρες και 21 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν το σημείο που θα γινόταν η τελετή. Παράλληλα, τραυματίστηκαν 213 άτομα, εκ των οποίων οι 67 παρέμειναν για νοσηλεία.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, η δολοφονία του οποίου από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή βύθισε την περιοχή σε νέα κρίση και αύξησε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.
Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει διάφορα σενάρια για να εκδικηθεί τη δολοφονία του. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη, αλλά το ίδιο θα επιλέξει την ώρα και τον τόπο.
«Σήμερα λόγω του συνωστισμού του πλήθους συμπολίτες μας τραυματίστηκαν και άλλοι έχασαν τη ζωή τους», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χοσέιν Κουλιβάντ.

Δείτε βίντεο [προσοχή, σκληρές εικόνες]


Η σορός του Σουλεϊμανί, ενός εθνικού ήρωα που ο θάνατός του έχει ενώσει πολλούς Ιρανούς, είχε μεταφερθεί σε ιρακινές και ιρανικές πόλεις προτού φθάσει στη Κερμάν για να ενταφιαστεί.
Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς, ήταν υπεύθυνος για την οικοδόμηση ενός δικτύου πληρεξούσιων στρατών της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση της μακρόχρονης εκστρατείας του Ιράν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ.
 

Δείτε εικόνες από όσα συνέβησαν σήμερα στην πόλη Κερμάν

Έφερε μνήμες της κηδείας του Αγιατολάχ Χομεϊνί

Σκηνές από το μακρινό 1989 και την κηδεία του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί ξύπνησαν την Τρίτη με το ποδοπάτημα στην κηδεία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.
Η κηδεία του Χομεϊνί, τον Ιούνιο του 1989, είχε σημαδευτεί από το θάνατο 8 ανθρώπων, τον τραυματισμό περίπου 500 αλλά και από σκηνές με τη σορό του Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη να πέφτει στο έδαφος από τους παθιασμένους διαδηλωτές.
Ρεπορτάζ των Los Angeles Times από εκείνη την ημέρα περιγράφει πώς οι διαδηλωτές άρπαξαν τη λευκή σινδόνη με την οποία θάβονται οι Μουσουλμάνοι και την έκαναν κομμάτια με την μετάδοση τότε να μεταδίδεται απότομα και για αρκετά λεπτά.
Όπως δήλωνε, τότε, νεαρός διαδηλωτής «οι άνθρωποι αγαπάνε τον ιμάμη πάρα πολύ, δεν αντέχουν να τον δουν να θάβεται. Θέλουν ένα κομμάτι της σινδόνης ως ιερό κειμήλιο».
Το φέρετρο με τη σορό του Χομεϊνί είχε μεταφερθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο με το πλήθος να το κυκλώνει και τους χειριστές του να απογειώνονται με την πόρτα μισάνοιχτη.
Για να ηρεμήσουν τα πλήθη είχε ανακοινωθεί ότι η ταφή είχε αναβληθεί αλλά τρείς ώρες αργότερα ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε με τη σορό σε μεταλλικό φέρετρο.
Στη δεύτερη αυτή προσπάθεια είχε σημειωθεί επεισόδιο με τον γιο του Χομεϊνί, Αχμάντ, ο οποίος έπεσε κάτω από το πλήθος με αποτέλεσμα τότε να χάσει το μαύρο τουρμπάνι του και τελικά να μεταφέρεται σχεδόν στον αέρα μέχρι το ασθενοφόρο.