Οι νεοναζί του CDU κλυδωνίζουν τη γερμανική πολιτική σκηνή

Κατηγορίες για νεοναζιστικά τατουάζ και σχέσεις με την ακροδεξιά φαίνεται να βαραίνουν βουλευτή της Άνγκελα Μέρκελ, θέτοντας αβέβαιο το μέλλον της Μεγάλης Συμμαχίας (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση – SPD ) στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ.

Οι αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις έγιναν αμέσως εμφανές εντός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με μέλος μάλιστα του CDU να αναρωτιέται «πόσο χώρο έχουμε διαθέσιμο για σβάστικες».
Ο Robert Moritz, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του CDU στην περιοχή Anhalt-Bitterfeld, επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ήταν μέλος του Uniter, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.
To Uniter, πρόκειται για ένα ιδιωτικό δίκτυο υποστήριξης για ενεργούς και πρώην στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας, του οποίου οι σχέσεις με την ακροδεξιά έχουν γίνει αντικείμενο συζητήσεων στα ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες.
Στις 6 Δεκεμβρίου, ο Möritz, εθεάθη να κρατά τη σημαία με το λογότυπο του Uniter – αποτελούμενο από ένα σπαθί, ένα χριστιανικό σταυρό και ένα στεφάνι – ενώ βοηθούσε στους άστεγους στη Λειψία.
Ωστόσο, την Κυριακή ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον μέλος του δικτύου.

Πλάι σε νεοναζί

Σύμφωνα με τα social media του Moritz, το 2011 φαίνεται, όπως μεταδίδει ο Guardian, ότι έλαβε μέρος σε μια πορεία νεοναζιστών στην πόλη Halle.
Σημειώνεται ότι στην πόλη αυτή είχε σημειωθεί απόπειρα επίθεσης ενός white supremacist (υπερασπιστή της ανωτερότητας της λευκής φυλής) εναντίον μιας συναγωγής.
Στις φωτογραφίες φαίνεται ο δράστης να φέρει τατουάζ με τη σβάστικα με τον «μαύρο ήλιο» στον δεξί του αγκώνα.
Οι γερμανικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας περιγράφουν το σύμβολο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι SS, ως αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης νεοναζιστικής σκηνής.

Αντιδράσεις από τους Πράσινους

Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινο – συνεργάτες των συντηρητικών στην κρατική κυβέρνηση της Σαξονίας-Άνχαλτ από το 2016- εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για τον Möritz.
Ο βουλευτής του SPD Burkhard Lischka, μιλώντας στο Der Spiegel είπε ότι το CDU πρέπει να αποφασίσει αν θέλει μια «συμμαχία βασισμένη στη λογική» ή αν θέλει να κάνει στροφή προς τα δεξιά.
«Πόσο χώρο έχει το CDU για σβάστικες;» ήταν το ερώτημα των Πράσινων σε ανακοίνωσή τους.
Ο Sven Schulze, ο γενικός γραμματέας του CDU, αντέδρασε με στην ανακοίνωση αυτή, αμφισβητώντας το μέλλον του συνασπισμού, εκτός εάν οι Πράσινοι ζητήσουν συγγνώμη. Το κόμμα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Μια πιθανή κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού στη Σαξονία-Άνχαλτ θα δοκιμάσει την «υγειονομική ζώνη» (cordon sanitaire) του CDU προς την άκρα δεξιά. Το ακροδεξιό Alternative für Deutschland είναι η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στο κοινοβούλιο του ανατολικού κράτους, έχοντας κερδίσει το 24,3% των ψήφων στις εκλογές του 2016.