Ιραν : Οι πρώτες εικόνες από το ιρανικό τάνκερ – Φαίνονται οι οπές από τους πυραύλους

Το Ιράν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ιρανικό τάνκερ που φέρεται ότι δέχθηκε επίθεση την περασμένη εβδομάδα ενώ έπλεε ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας, στις οποίες φαίνονται δύο οπές στο κύτος του πλοίου.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το πετρελαιοφόρο επλήγη την Παρασκευή από δύο εκρήξεις, οι οποίες «πιθανόν προκλήθηκαν από πυραυλικά πλήγματα», ενώ έπλεε σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Σαουδικής Αραβίας, ανοιχτά του λιμανιού της Τζέντας.

Πρώτη φορά που πλήττεται ιρανικό πλοίο

Η φερόμενη αυτή επίθεση αποτελεί το πρώτο περιστατικό κατά το οποίο πλήττεται ένα ιρανικό πλοίο, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στον Κόλπο, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για τον εφοδιασμό πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία στην οποία ανήκει το πετρελαιοφόρο, την κρατική εταιρεία Ιρανική Εθνική Εταιρεία Πετρελαιοφόρων (NITC) φέρουν χθεσινή ημερομηνία και δείχνουν δύο οπές κάτω από την ίσαλο γραμμή στην δεξιά πλευρά του πλοίου.

Οι φωτογραφίες με τις οπές

Η φερόμενη επίθεση προκάλεσε διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με την NITC, η οποία διευκρίνισε ότι το τάνκερ συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση τα ύδατα του Κόλπου.
Το Ιράν δεσμεύτηκε το Σάββατο να μην αφήσει αναπάντητα τα «πιθανά» πυραυλικά πλήγματα.
Η NITC διέψευσε ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, η επίθεση διαπράχθηκε από το σαουδαραβικό έδαφος.

Διπλωματικός πονοκέφαλος

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε εν μέσω της έντασης που επικρατεί μεταξύ του Ιράν από την μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των Αμερικανών συμμάχων της από την άλλη. Το Ριάντ και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν πρόσφατα την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που έγιναν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, κάτι το οποίο διέψευσε το Ιράν.
Η φερόμενη αυτή επίθεση σημειώνεται επίσης μετά την σύλληψη αρκετών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Κόλπου, όπως και αυτήν τον Ιούλιο ανοιχτά του Γιβραλτάρ ενός ιρανικού τάνκερ, στο οποίο δόθηκε άδεια να αποπλεύσει στις 15 Αυγούστου.