Τον τερματισμό της επιχείρησης στη Συρία ζητάει η Μέρκελ – «Στηρίζεις τους τρομοκράτες» η απάντηση του Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είχε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε να τερματιστεί άμεσα η στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας.

«Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε σε ανακοίνωση του, εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου Ερντογάν.

Απτόητος ο Ερντογάν

Παρά όμως τις διεθνείς πιέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος δε φαίνεται να κάνει βήμα πίσω.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο στρατός του έχει «απελευθερώσει» μέχρι στιγμής 109 τ.χλμ. στη βόρεια Συρία και είπε ότι η επέμβαση αυτή είναι θέμα επιβίωσης της Τουρκίας.
Στο μεταξύ, καταφέρθηκε εναντίον της Γερμανίδας καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την για στήριξη των Κούρδων κι όχι του συμμάχου της του ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας».
Απευθυνόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τη γερμανική προσέγγιση απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία ως «περίεργη» και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την «τρομοκρατική οργάνωση».
«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα.
«Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;»
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εμπάργκο όπλων από τη Γερμανία

Χτες, Σάββατο, η Γερμανία έκανε γνωστό ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag” που επικαλείται δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.
Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.