12 τρόποι για να διατηρείται περισσότερο η μπαταρία του τάμπλετ σας

Τα σημερινά tablets διαθέτουν μπαταρίες που τους παρέχουν αυτονομία για περισσότερο από 5 ώρες, ωστόσο η στιγμή που η συσκευή κλείνει λόγω έλλειψης ενέργειας δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο.

Εκτός από ενοχλητικό αυτό μπορεί να αποβεί ακόμα και καταστροφικό, π.χ. όταν έχουμε μια πολύ σημαντική δουλειά σε εξέλιξη και ξαφνικά χάνουμε τα δεδομένα μας, ή έστω δεν μπορούμε να τη συνεχίσουμε.
Υπάρχουν κάποια κόλπα που μπορείτε να ακολουθήσετε και να αυξήσετε την αυτονομία του tablet και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του.
Τα tips που περιγράφουμε στη συνέχεια μπορούν να λειτουργήσουν τόσο σε Android tablet, όσο και στο iPad (για λόγους συντομίας περιγράφουμε τις απαραίτητες κινήσεις στο Android), ενώ τα περισσότερα από αυτά βρίσκουν εφαρμογή και στα smartphones.

Η φωτεινότητα της οθόνης

Έχοντας ρυθμίσει τη φωτεινότητα της οθόνης στο μέγιστο ή σε υψηλά επίπεδα η εικόνα είναι πιο λαμπερή και σίγουρα πιο ελκυστική. Όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση και συνεπώς, λιγότερη αυτονομία. Μπορείτε να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης του tablet σας ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Προβολή > Φωτεινότητα και ορίζοντάς τη μεταξύ 40 και 70%.

Αυτόματο κλείσιμο της οθόνης

Η οθόνη είναι ένα από τα πιο ενεργοβόρα υποσυστήματα ενός tablet. Για το λόγο αυτό είναι καλό να ορίσετε ένα μικρό διάστημα που θα μεσολαβεί μέχρι το κλείσιμό της όταν δε χρησιμοποιείτε το tablet. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Προβολή > Απουσία δραστηριότυητας και ορίστε το σχετικό χρόνο σε 1 ή 2 λεπτά.

Απενεργοποιείστε το Wi-Fi

Από τις πιο ενεργοβόρες λειτουργίες του tablet είναι και η ασύρματη δικτύωση. Αν δεν τη χρειάζεστε, όταν για παράδειγμα βλέπετε μια ταινία, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε και να έχετε σημαντικό κέρδος σε αυτονομία.
Από τις Ρυθμίσεις: Wi-Fi, σύρετε την ένδειξη σε Ανενεργό. Επίσης, μπορείτε να ορίσετε αν το Wi-Fi θα παραμένει ενεργό κατά την αναστολή λειτουργίας της συσκευής.
Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Wi-Fi και από το μενού πατήστε «Να παραμένει ενεργοποιημένο το Wi-Fi…».
Επιλέξτε Ποτέ, αλλά έχετε κατά νου ότι έτσι δε μπορείτε να λάβετε ειδοποιήσεις όταν το tablet «κοιμάται».

Σα να είστε σε αεροπλάνο

Αν το tablet σας διαθέτει λειτουργία Airplane mode, είναι καλό να την ενεργοποιείτε όταν δεν είναι διαθέσιμη ή δεν έχετε ανάγκη την ασύρματη δικτύωση και τη 3G σύνδεση καθώς το tablet σας προσπαθεί συνεχώς να συνδεθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Χωρίς στίγμα

Το tablet σας μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό σύστημα πλοήγησης, αλλά το GPS καταναλώνει αρκετή ενέργεια. Αφού το χρησιμοποιήσετε για να βρείτε το δρόμο σας θυμηθείτε να το απενεργοποιήσετε. Καλό είναι να κάνετε το ίδιο και για τις Υπηρεσίες τοποθεσίας της Google αν δεν τις χρησιμοποιείτε με κάποια location based εφαρμογή.

Όχι άλλες ειδοποιήσεις

Η συνεχής προβολή ειδοποιήσεων που προκαλείται από διάφορες εφαρμογές, κυρίως των κοινωνικών δικτύων, οδηγεί σε μείωση της αυτονομίας. Μαζί με αυτές τις ειδοποιήσεις, ορισμένες εφαρμογές ακολουθούν μια πολύ κακή πρακτική, την εμφάνιση διαφημίσεων. Πατήστε στην περιοχή ειδοποιήσεων κάτω δεξιά, πατήστε στο πλαίσιο που εμφανίζεατι και στη συνέχεια, στο μεγαλύτερο πλαίσιο, ρυθμίστε την επιλογή Ειδοποιήσεις σε Ανενεργό.
Οι ειδοποιήσεις είναι χρήσιμες αλλά όταν εμφανίζονται «κατά ριπάς» επηρεάζουν αρνητικά την αυτονομία.

Πιο «αραιά» e-mail

Αν στο tablet σας δε λαμβάνετε επαγγελματικά e-mail και γενικά, τα e-mail που λαμβάνετε δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, τότε μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο που η εφαρμογή σας ελέγχει για νέα μηνύματα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσα από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής e-mail.

Ενημέρωση

Αν χρειάζεστε τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης φροντίστε τουλάχιστον να απενεργοποιήσετε την αυτόματη ενημέρωση των εφαμογών ώστε να έχετε όφελος σε αυτονομία. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσα από την εφαρμογή του Play Store και όποιου άλλου καταστήματος την εφαρμογή χρησιμοποιείτε.
Πείτε αντίο στα γραφικά στοιχεία και τις ζωντανές ταπετσαρίες
Τα γραφικά στοιχεία (ή widgets) είναι πλαίσια εφαρμογών που λειτουργούν στην επιφάνεια εργασίας και ενημερώνονται αυτόματα. Όμως, η ενημέρωση και η προβολή στοιχείων καταναλώνει ενέργεια οπότε, αφού δεν είναι απολύτως απαραίτητα, μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε. Το ίδιο συμβαίνει με τη χρήση ζωντανών ταπετσαριών ως background που, αν και πολύ εντυπωσιακές, μειώνουν την αυτονομία και τις επιδόσεις.
Τα γραφικά στοιχεία είναι όμορφα και λειτουργικά, αλλά συμβάλλουν στη μείωση της αυτονομίας

Προγραμματίστε το να σβήσει

Επειδή είναι μάλλον δύσκολο να θυμάστε να κλείνετε το tablet κάθε βράδι, μπορείτε να κατεβάσετε μια εφαρμογή που να κλείνει αυτόματα τη συσκευή σε συγκεκριμένη ώρα. Όμως, αυτού του είδους οι εφαρμογές απαιτούν να έχει γίνει root στη συσκευή, μια διαδικασία που απευθύνεται μόνο σε προσωρημένους χρήστες.

Όχι υψηλές θερμοκρασίες

Κάτι που επηρεάζει αρνητικά την αυτονομία αλλά και τη ζωή της μπαταρίας γενικότερα, είναι η λειτουργία και η φόρτιση της συσκευής κάτω από υψηλή θερμοκρασία. Αποφύγετε λοιπόν να ξεχνάτε το tablet σας στο αυτοκίνητο όταν αυτό είναι στον ήλιο.

Αφήστε τη μπαταρία να αδειάσει

Μια καλή πρακτική που επεκτείνει τη ζωή της μπαταρίας είναι να αφήνετε τη μπαταρία να τελειώσει εντελώς και μετά να φορτίζετε τη συσκευή στο 100%.