Το «πείραμα» Παπανικολάου απέτυχε: 3/17 σουτ σε 23 λεπτά μ.ο.! (vid)

O Κώστας Παπανικολάου βρίσκεται σε κακή αγωνιστική κατάσταση στην Κίνα κι αυτό είναι κάτι που «μαρτυρούν» τόσο οι αριθμοί του όσο και η... γλώσσα του σώματός του.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο μεγαλύτερος αναλυτής μπάσκετ στην ιστορία ούτε το όνομά του να είναι «Γκρεγκ» και το επίθετό του «Πόποβιτς»- η εικόνα σχεδόν κραυγάζει από μόνη της, καθιστώντας σαφές αυτό που βλέπουμε επί της οθόνης: ο Κώστας Παπανικολάου παίρνει την μπάλα εντελώς αμαρκάριστος στη γωνία πίσω από τη γραμμή του τρίποντου, σηκώνεται για να το... στάξει, όμως η μπάλα βρίσκει μόνο στο πλάι του ταμπλό!
Στην εξέλιξη της φάσης ο Έλληνας φόργουορντ κάνει ηθελημένο φάουλ στον Τέρνερ και πηγαίνει μόνος του στον πάγκο πριν καν του κάνει νεύμα ο προπονητής, δείγμα της κάκιστης ψυχολογικής του κατάστασης.
Ο παίκτης του Ολυμπιακού κάνει ένα κακό τουρνουά κι αυτή η αναντίρρητη αλήθεια τεκμαίρεται και από τα νούμερα που έχει «γράψει» μέχρι στιγμής στην Κίνα: σε τέσσερις αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο «Παπ» έχει μόλις 14 πόντους αθροιστικά με 2/8 δίποντα και 1/9 τρίποντα. Συνολικά, δηλαδή, σουτάρει 3/17 (17.6% ποσοστό), μένοντας στο παρκέ για 23 ολόκληρα λεπτά ανά παιχνίδι.
Τρία καλάθια σε τέσσερα ματς Παγκοσμίου μόνο κολακευτικός απολογισμός δεν είναι και για τον Κώστα αλλά και για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει.
Ο μοναδικός τομέας στον οποίον πηγαίνει καλά είναι οι βολές (7/7) και τα ριμπάουντ (17), όμως αυτό είναι ξεκάθαρο πως δεν αρκεί, μιας και περιμέναμε σαφώς περισσότερα από αυτόν.
Πλέον, ο 29χρονος παίκτης περιορίζεται σε αμυντικούς ρόλους, όμως ούτε εκεί κάνει... θραύση, κάτι που φάνηκε όχι μόνο σήμερα (που αντιμετώπιζε θηριώδεις παίκτες με τρομακτικά αθλητικά προσόντα), αλλά και στα ματς των ομίλων με Βραζιλία και Ν. Ζηλανδία κυρίως.
Φυσικά, η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά δική του- όχι. Ο Παπανικολάου προσπαθεί, έχει θέληση, το παλεύει να κυνηγήσει στην άμυνα και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί «μπροστά», όμως η κάκιστη αγωνιστική του κατάσταση σε συνδυασμό με την καταρρακωμένη του ψυχολογία έχουν δημιουργήσει μια εικόνα διόλου κολακευτική και στις δύο πλευρές του παρκέ.
Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι το για ποιον λόγο επιμένει ο coach Σκουρτόπουλος να τον χρησιμοποιεί τόσο πολύ (23 λεπτά/ αγώνα) και σε σχήματα που σαφέστατα δεν τον βοηθούν και «πληγώνουν» την ομάδα
Η επιμονή (ή μήπως... εμμονή;) στην ταυτόχρονη παρουσία Παπανικολάου και Παπαπέτρου στην πεντάδα είναι κάτι που δε λειτουργεί σε κανένα επίπεδο, μιας και οι δυο τους-κατά το δόκιμο μπασκετικό όρο- «κουτουλάνε» μπροστά και κάνουν εμφανώς δυσκίνητη την Εθνική μας, ιδίως όταν στο παρκέ βρίσκεται και ο Γιάννης Μπουρούσης.
Η πρόθεση του Σκουρτόπουλου να ποντάρει στο ύψος και τη δύναμη μπορεί να είναι σαφής, όμως στην πράξη αυτό το σχήμα δεν έχει λειτουργήσει σε κανένα από τα 3 τελευταία μας παιχνίδια (εξαιρείται η πρεμιέρα με το Μαυροβούνιο που κάναμε πάρτι), και μοιάζει να μπερδεύει και τον Γιάννη, ο οποίος βραχυκυκλώνει ακόμα περισσότερο στις ήδη κλειστές άμυνες του FIBA Basketball.
Στη θέση του Παπανικολάου θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παίξει είτε ο Λαρεντζάκης είτε ο Μάντζαρης οι οποίοι είναι καλύτεροι στατικοί σουτέρ και ίσως να προσέφεραν κάποιες λύσεις (από την στιγμή που ο Κώστας δεν σκοράρει πίσω από τα 6.75) και ν' ανοίξουν λίγο και τις άμυνες, προκειμένου να βρει διαδρόμους ο Αντετοκούνμπο και να ισοπεδώσει τους πάντες στο διάβα του.
Είναι ηλίου φαεινότερο, λοιπόν, πως η κακή σεζόν με τον Ολυμπιακό δείχνει να συνεχίζεται και στο Παγκόσμιο για τον Παπανικολάου.
Το θέμα είναι τι βλέπει το προπονητικό τιμ που δεν βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι, φίλοι και αντίπαλοι...
Πηγή: sdna.gr