Οι λόγοι που νιώθετε κουρασμένοι μπορεί να μην είναι τόσο… αθώοι!

Νιώθετε πως δεν ξεκουράζεστε ποτέ; Αισθάνεστε μονίμως μια κόπωση να βαραίνει τις καθημερινές σας κινήσεις; Το πολύ συνηθισμένο αυτό φαινόμενο έχει διάφορες αιτίες.


Μερικοί από τους λόγους που νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι μπορεί να είναι απλοί. Η κούραση από τη βαριά δουλειά ή ένα εξαντλητικό πρόγραμμα με υποχρεώσεις. Ακόμα και ένα «βαρύ» πρόγραμμα γυμναστικής αν δεν συνδυάζεται με καλό ύπνο και φαγητό μπορεί να σας… εξοντώσει.

Υπάρχουν, ωστόσο, και σοβαρότερες αιτίες που είναι οι εξής:

Κοιμάστε υπερβολικά τα Σαββατοκύριακα

Μπορεί να σκέφτεστε ότι το να κοιμάστε υπερβολικά τα Σαββατοκύριακα είναι αυτονόητο καθώς έτσι αναπληρώνετε τον ύπνο που έχετε χάσει από όλη την εβδομάδα που σας πνίγουν οι υποχρεώσεις. Αυτό ωστόσο σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «κοινωνικό jetlag» και προκαλείται από μετατοπίσεις στο πρόγραμμα του ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έναντι των Σαββατοκύριακων. Ο συνιστώμενος μέσος χρόνος ύπνου για ενήλικες είναι επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ αλλά επειδή πολλές φορές δεν τον προσεγγίζουμε, συχνά μπορεί να προσπαθήσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος τα Σαββατοκύριακα. Κάτι τέτοιο ωστόσο χαλάει συνολικά τον κύκλο ξεκούρασής σας και έτσι, μονίμως είστε κουρασμένοι.

Έχετε αναιμία

Όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας και παραπονιέστε ότι είστε κουρασμένοι όλη την ώρα, το πρώτο πράγμα που ελέγχει είναι αν έχετε αναιμία ή η διαταραχή του θυρεοειδούς. Αναιμία έχει κάποιος όταν το αίμα δεν μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα και η πιο κοινή αιτία αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου. Εκτός από τη διαρκή κούραση, άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το να αισθάνεσαι κρύο, ζαλάδες, ευερεθιστότητα και συνεχείς πονοκεφάλους.

Πρόβλημα με τον θυροειδή
Αν έχετε πρόβλημα στον θυρεοειδή, εκτός από το ότι αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι, μπορεί επίσης να αισθανθείτε ότι το δέρμα σας είναι πραγματικά ξηρό και ότι έχετε δυσκοιλιότητα όλη την ώρα. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές από τις σημαντικές ορμόνες. Οι εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορούν να διαγνώσουν εύκολα τον υποθυρεοειδισμό και εάν έχετε κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια συνθετική θυρεοειδή ορμόνη.
Γιατί έχετε διαβήτη

Όταν έχετε υψηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα, η κυκλοφορία του μπορεί να είναι μειωμένη και τα κύτταρα δεν μπορούν να πάρουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται με αποτέλεσμα να νιώθουμε διαρκώς μια κούραση. Ο διαβήτης είναι… ύπουλος. Επίσης, αν η υψηλή γλυκόζη σας προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων από τη ζάχαρη, αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι.


Photo by Abbie Bernet on Unsplash

Γιατί πάσχετε από κατάθλιψη

Αν αισθάνεστε ότι είστε κουρασμένοι όλη την ώρα, δεν θέλετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και/ή έχετε προβλήματα με τον ύπνο, ενδέχεται να υποφέρετε από κατάθλιψη. Όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατάθλιψη, η κατάχρηση αλκοόλ και η κόπωση είναι πολύ σφιχτά δεμένες. Μάλιστα, επειδή μερικές φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη με αλκοόλ, προκύπτει και μια επιπλέον πηγή κούρασης.
Ίσως έχετε κάποια λοίμωξη

Οι γιατροί συχνά ελέγχουν ως αιτίες κόπωσης τις λοιμώξεις όπως ο ιός Epstein-Barr (μονοπυρήνωση) ή η νόσος του Lyme. Και τα δύο αυτά ιατρικά θέματα μπορούν να αποφέρουν εξαιρετική κόπωση.

Γιατί έχετε άπνοια ύπνου

Εάν έχετε άπνοια ύπνου, ο λαιμός σας αρχίζει να κλείνει όταν κοιμάστε, γι ‘αυτό και οι άνθρωποι με την εν λόγω πάθηση τείνουν να ροχαλίζουν. Μπορεί να μην παίρνετε αρκετό οξυγόνο αλλά ο εγκέφαλός σας δεν θα σας αφήσει να πνιγείτε: «καταλαβαίνει» ότι κάτι πάει στραβά και σύντομα ξυπνάτε με ανησυχία. Πρόκειται με άλλα λόγια για κάτι καλό για την αναπνοή σας, αλλά κακό για τα επίπεδα κούρασή σας: αυτά τα συνεχόμενα ξυπνήματα σας κάνουν να νιώθετε εξαντλημένοι την επόμενη μέρα.