EWG : Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Θετική είναι η εισήγηση του Euroworking Group προς το Eurogroup, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, για την εκταμίευση της μεταμνημονιακής δόσης του 1 δισ. ευρώ, από την ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος.

Η πληροφορία αυτή από κυβερνητικές πηγές έρχεται σε συνέχεια της είδησης για πράσινο φως από την Κομισιόν σχετικά με την εκταμίευση της δόσης που μετέδωσε νωρίτερα το Reuters.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο, τον τελικό λόγο για την εκταμίευση τον έχει το Eurogroup, επισημαίνοντας ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ θα ενισχύσει το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας και θα διευκολύνει τη χώρα να δανείζεται με ευνοϊκότερα επιτόκια όταν επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά, μετά από χρόνια οικονομικής στήριξης από τους πιστωτές της ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή στο Βουκουρέστι. Επιπλέον, εφόσον οι υπουργοί επικυρώσουν την εισήγηση του EuroWorking Group, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Τσακαλώτος : Είμαστε αισιόδοξοι για την εκταμίευση

Την αισιοδοξία του για την εκταμίευση, τη Δευτέρα, του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε από την Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Οικονομία και την Κοινωνία μετά τα μνημόνια».
«Πριν από λίγο τελείωσε το EWG, το οποίο πήγε πολύ καλά», ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ο κ. Τσακαλώτος. Οι θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση, και άρα είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την εκταμίευση τη Δευτέρα είπε ο κ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε μάλιστα, χαριτολογώντας, ότι αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια..»

Θετική η επικαιροποιημένη έκθεση της Κομισιόν

Στην δεύτερη ενημερωμένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε σήμερα, Τετάρτη, η Κομισιόν συμπεραίνεται ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έληγαν στο τέλος του 2018.
Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή της μεταρρύθμισης που διευκολύνει την ανάκτηση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες (σ.σ. το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας), κίνηση που αναμένεται να μειώσει το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Στην επικαιροποιημένη έκθεση, όπως αναφέρει το euro2day.gr, αναφέρεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου υπήρχαν εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, οι οποίες εν τω μεταξύ καλύφθηκαν.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα:
1) υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ,
2) προχώρησε σε επικαιροποίηση μέτρων για τη στήριξη της προσπάθειας μείωσης των NPEs,
3) υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία για το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και θα ακολουθήσει σύντομα η δευτερογενής νομοθεσία (σ.σ. υπουργικές αποφάσεις),
4) έκανε τα αναγκαία βήματα για την κάλυψη κενών θέσεων στο ΤΧΣ,
5) προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές της ΔEH,
6) υιοθέτησε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ,
7) πήρε μέτρα για να αρθούν εμπόδια στην παραχώρηση της Εγνατίας και
8) υιοθέτησε σειρά μέτρων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
«Η Ελλάδα πήρε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αφορούσαν το τέλος του 2018», τονίζεται στην έκθεση.

Παραμένουν αστερίσκοι για την προστασία α’ κατοικίας

Για το κρίσιμο ζήτημα του διάδοχου πλαισίου του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας η έκθεση εξακολουθεί να περιέχει αστερίσκους και ενστάσεις.
Ενώ λέει ότι «το νέο νομοθετικό σχέδιο έχει την δυνατότητα να στηρίξει την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων» προσθέτει επίσης πως «παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην κουλτούρα πληρωμών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι το νέο πρόγραμμα είναι μοναδικό για την Ελλάδα. Εν συντομία, οι δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα και των οποίων τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα με εγγύηση την πρώτη κατοικία τους και είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Υπό την προϋπόθεση πως πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να επωφεληθούν από την αναδιάρθρωση και διαγραφή των ενυπόθηκων δανείων τους (στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων), είτε κατόπιν συμφωνίας επί τυποποιημένων προτάσεων αναδιάρθρωσης που θα κάνουν οι πιστωτές μέσω μιας online πλατφόρμας, ή, απουσία αυτής της συμφωνίας, είτε μέσω προσφυγής στα δικαστήρια.
Οι οφειλέτες θα επωφελούνται επίσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από την κατάσχεση, αρκεί να καταβάλουν τις δόσεις των αναδιαρθρωμένων χρεών τους. Για μέρος των δόσεων οι οφειλέτες θα λαμβάνουν κρατική επιδότηση.
Οι συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες είχαν στόχο να αποσαφηνιστούν κομβικά ζητήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί πως το πρόγραμμα είναι πραγματικά προσωρινό, έχει σωστή στόχευση και περιλαμβάνει επαρκείς δικλίδες ασφαλείας για να αποτραπούν οι καταχρήσεις από στρατηγικούς κακοπληρωτές και η δημιουργία νέων καθυστερήσεων στα δικαστήρια καθώς και ότι στηρίζει πρωτοβουλίες για την πειθαρχία στις πληρωμές.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι «ενέκρινε επικαιροποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στην οποία αναφέρει λεπτομερώς την πρόοδο που έχει σημειωθεί, όσον αφορά την τήρηση των πολιτικών δεσμεύσεων, αφότου δημοσιεύτηκε η έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019.
Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, διαπιστώνεται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, εξακολουθεί ωστόσο να εκκρεμεί μια σειρά ζητημάτων. Δεδομένων των εξελίξεων που σημειώθηκαν έκτοτε, η σημερινή επικαιροποίηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει πλέον τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη όλων των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αναμένονταν για τα τέλη του 2018.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν τη διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Ευρωομάδας του Ιουνίου 2018.
Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και η εν συνεχεία επικαιροποίησή της θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωομάδα για να συζητηθεί η αποδέσμευση μιας πρώτης δόσης μέτρων για το χρέος».