Οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες

Στον χορό των προεκλογικών υποσχέσεων έχει μπει η κυβέρνηση ξεδιπλώνοντας σταδιακά ένα πακέτο παροχών με δεκάδες επιδόματα, αναδρομικά, μερίσματα, φοροελαφρύνσεις, ρυθμίσεις για χρέη. Η κυβέρνηση… παίζει τα ρέστα της για να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες.
Όπως αποκαλύπτουν Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση… παίζει τα ρέστα της για να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες.

Στο προεκλογικό αυτό σκηνικό έχει στηθεί πάρτι προσλήψεων στο Δημόσιο και έχουν μπει στο συρτάρι δυσάρεστα μέτρα, όπως η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και η αύξηση των ορίων των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο.

Μεταξύ των παροχών και υποσχέσεων που μοιράζει οι κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

-Αναδρομικά σε ειδικά μισθολόγια με διευρυμένο κύκλο δικαιούχων. Πάνω από 800 εκατ. ευρώ καθαρά κατεβλήθησαν στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019 σε περισσότερους από 400.000 ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, διπλωμάτες και στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Παράλληλα προβλέπονται φοροελαφρύνσεις σε ειδικά μισθολόγιο, αυτοτελώς με συντελεστή 20% και χωρίς την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Κοινωνικό μέρισμα. Περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά μοιράστηκαν το ποσό των 783,6 εκατ. ευρώ. Ελαβαν μέρισμα 483 ευρώ κατά μέσο όρο και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τεκμήρια.

-Μείωση ΕΝΦΙΑ 2019. Μειωμένος κατά 10% μεσοσταθμικά θα είναι ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι μικροϊδιοκτήτες θα έχουν έκπτωση 30%.

-Επίδομα ενοικίου. Η πρώτη δόση υπολογίζεται ότι θα πληρωθεί πριν από το Πάσχα η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 70 - 210 ευρώ. Αναδρομικά τριών μηνών θα λάβουν πάνω από 150.000 νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία.

-Ρύθμιση 120 δόσεων στα Ταμεία και την Εφορία. Στη ρύθμιση για τα ταμεία Θα μπορούν να υπαχθούν περίπου 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με κούρεμα της κύριας οφειλής και διαγραφή προσαυξήσεων έως 85%. Στην έκτακτη ρύθμιση για χρέη στην Εφορία θα μπορούν να υπαχθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες. Θα προβλέπεται μόνο διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.

-Προσλήψεις. Για το 2019 η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί περισσότερες από 17.000 προσλήψεις. Παράλληλα δίνει μπόνους επιμόρφωσης σε υπαλλήλους αποφοίτους λυκείου, αυξάνει τους δικαιούχους και τις μέρες γονεϊκής άδειας και επιτρέπει περισσότερες αποσπάσεις - μετατάξεις για λόγους υγείας.

-Δώρα στο Δημόσιο. Εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας) η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους δημοσίους υπαλλήλους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής των αναδρομικών που διεκδικούν.

-Αναδρομικά σε συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις τους οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Η κυβέρνηση καλλιεργεί ελπίδες, με ορισμένους να μιλούν για επιστροφή των αναδρομικών σε δόσεις.

-Συντάξεις χηρείας. Σχεδιάζεται η αναδρομική αύξηση κατά 40% για τις συντάξεις χηρείας επιζώντων συζύγων που έχουν εκδοθεί από το 2016 και μετά. Επιπλέον θα ανασταλεί το ηλικιακό όριο των 55 ετών που απαιτείται για να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει σύνταξη χηρείας μετά τα πρώτα τρία χρόνια.