Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Συγκλονιστικά στοιχεία για το ρόλο των δικηγόρων και μαρτυρίες – «φωτιά»

Σε σημαντικές αποκαλύψεις για τα όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τον Οκτώβριο του 2017 προχώρησαν σήμερα ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και
ποινικολόγος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ και δικηγόρος, Θέμης Σοφός καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, υποστήριξε ότι τέλη Ιουλίου του 2017 συναντήθηκε με τον Άριστείδη Φλώρο ο οποίος του ανέθεσε την υπεράσπισή του στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αντωνόπουλου – ο οποίος έχει προφυλακιστεί εδώ και μερικές ημέρες για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» – από κοινού με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλου αλλά και για την υπόθεση της Energa.
«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκατομμύριο; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε».
Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο.
«Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι τη Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής».»

Επιβεβαίωσε τις συναντήσεις ο Σοφός

Την ύπαρξη συναντήσεων πριν την εκδίκαση της υπόθεσης της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ και δικηγόρος, Θέμης Σοφός, ο οποίος είχε αναλάβει για κάποιους μήνες την νομική εκπροσώπηση του Γ.Αντωνόπουλου.
Όπως κατέθεσε, η άποψή του ήταν να μην παρασταθεί πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του. «Εγώ του πρότεινα ότι θα ήταν καλύτερα να εμφανιστεί να εκθέσει τις απόψεις του και ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις οποίες αξιώσεις σας. Μου είπε ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είχε λόγο να μου επιτεθεί γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα άλλαζε απλώς δικηγόρο, αν εγώ έβγαινα από την μέση».
Ο κ. Σοφός κατέθεσε επίσης ότι ο 65χρόνος δεν του ανέφερε ποτέ τις καταθέσεις των Αλβανών κατηγορουμένων ενώ ο Γ.Αντωνόπουλος εμφανιζόταν βέβαιος ότι ο Φλωρος είναι πίσω από την εντολή για την επίθεση σε βάρος του.
Επίσης, ανέφερε ότι ο 65χρόνος του είπε ότι θα ήθελε να συναντήσει τον Φλώρο και αν μπορεί να είναι παρών (ο Σοφός).
Η συνάντηση, όπως κατέθεσε ο Θέμης Σοφός, έγινε στο τέλος Ιουλίου 2017 στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Οι «καυτοί» διάλογοι

Στην συνάντηση περιέγραψε πως «ο Αντωνόπουλος είπε ότι θεωρεί πως ο Φλώρος έδωσε την εντολή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, αν και δεν έχω αποδείξεις. Ο Φλώρος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα προχωρούσε την υπόθεση και με άλλον δικηγόρο.
Στο τέλος της συζήτησης ο Αντωνόπουλος σηκώθηκε και του είπα «εγώ δε θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα» και του λέει και ο Φλώρος «ούτε εγώ» αναφερόμενος σε κάποιες αγωγές που είχε κάνει. Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω.
Πρόεδρος: Μα πως έδωσαν τα χέρια;
Σοφός: Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.
Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα
Σοφός: Εγώ δε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από αλλά πράγματα.
Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;
Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρέζος το ήξερε.
Ο κ.Σοφός περιέγραψε πως στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος του τηλεφώνησε και τον ρώτησε «είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;».
«Του λέω ναι γιατί με ρωτάς. Και μου λέει χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα. Του λέω περίμενε να πάρω Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ. Επικοινωνώ με Αντωνόπουλο και του λέω ότι ζητάνε λεφτά.
«Τι είναι αυτά;Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά!». Του είπα να πάρει τον Ζαφειρόπουλο γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω».Ο Αντωνόπουλος μου είπε ότι θα στείλει email που θα ξεκαθαρίζει τα πάντα».
Σημειώνεται ότι ο κ. Σοφός προσκόμισε το επίμαχο email στο Δικαστήριο.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου 2019, ενώ αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο σωφρονιστικός υπάλληλος, Αντώνης Αραβαντινός και ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας.