Τι θα ακολουθήσει μετά την παραίτηση Μπουτεφλίκα;

Ήταν η στιγμή που όλοι περίμεναν εδώ και μήνες. Η παρουσιάστρια των ειδήσεων προαναγγέλλει στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο την άμεση παραίτηση του προέδρου της Αλγερίας Αμπεντλαζίζ Μπουτεφλίκα μετά από μαζικές διαδηλώσεις πολλών εβδομάδων.

Η συνέχεια γράφτηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας. Με σημαίες στα χέρια οι κάτοικοι πανηγύριζαν μέχρι πρωίας. Πάνω σε αυτοκίνητα ή χορεύοντας και τραγουδώντας έξω από το εμβληματικό κτήριο Grande Poste, στο κέντρο του Αλγερίου, ο κόσμος έδειχνε τον ασυγκράτητο ενθουσιασμό του.

Ειρηνική μετάβαση της εξουσίας

Η τηλεόραση έδειξε έναν Μπουτεφλίκα καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι να παραδίδει στον πρόεδρο του Συνταγματικού Συμβουλίου την επιστολή παραίτησής του. Η απόφαση στοχεύει να συμβάλλει στην ειρήνευση της καρδιάς και του μυαλού των συμπατριωτών μου, γράφει σε αυτήν ο παραιτηθείς πλέον Αλγερινός πρόεδρος. Η αλήθεια είναι ότι οι πιέσεις ακόμη και από τον στρατό είχαν γίνει ασφυκτικές το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε η χθεσινή παραίτηση να ήταν μονόδρομος για τον ασθενή Μπουτεφλίκα.
«Βγήκαμε έξω για να γιορτάσουμε την παραίτηση του Μπουτεφλίκα» λέει ο Σελαμουί Σέντίκ, κάτοικος του Αλγερίου, αγκαλιά με την κόρη του. «Εάν θέλει ο Θεός, θα έχουμε δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να απομακρύνουμε όλο το προηγούμενο καθεστώς, κι αυτό είναι το πιο δύσκολο. Είναι δύσκολο να γίνει με ειρηνικά μέσα αλλά εμπιστεύομαι τον αλγερινό λαό. Νομίζω ότι μπορεί να κάνει τη χώρα μια χώρα θεσμών, εάν θέλει ο Θεός». Ο Αλγερινός κάτοικος εκφράζει μια ανησυχία, την οποία συμμερίζονται όλοι.

«Ρήξη εμπιστοσύνης στρατού-προέδρου»

Τι θα ακολουθήσει μετά την παραίτηση; Σύμφωνα με το αλγερινό Σύνταγμα σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου της χώρας, τα ηνία αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της  Άνω Βουλής, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αμπντελκντέρ Μπενζαλά, που είναι παλαιός συνοδοιπόρος του Μπουτεφλίκα. Εντός 90 ημερών θα πρέπει ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου, αλλά μέχρι στιγμή δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση από τα θεσμικά όργανα της χώρας. Προφανώς τα γεγονότα εξελίχθηκαν πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμεναν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες.
«Η επιτάχυνση των εξελίξεων δείχνει τη βαθιά ρήξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πρόεδρο και το στρατό, που επί χρόνια ήταν ο εκλεκτός του» σχολίασε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Χάσνι Αμπίντι, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών και Ερευνών για τον Αραβικό Κόσμο και τη Μεσόγειο, με έδρα τη Γενεύη. Η Ευρώπη και κυρίως η Γαλλία ελπίζουν σε ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιβ λε Ντριάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αλγερινός λαός διαθέτει την ικανότητα να συνεχίσει την πορεία μετάβασης της εξουσίας δημοκρατικά, μέσα στο ίδιο πνεύμα ηρεμίας και υπευθυνότητας.
Ειρήνη Αναστασοπούλου / afp, dpa, reuters