Βίτσας : Οι πρόσφυγες πρέπει να σέβονται τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί

Στην υποχρέωση των προσφύγων να σέβονται τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί, αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε και να κάνουν πορεία στην Ειδομένη ή να στήσουν καταυλισμό.

«Ο πρόσφυγας έχει και υποχρεώσεις»

Μιλώντας για τα επεισόδια που σημειώνονται από την Πέμπτη έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι ένας πρόσφυγας που ζητεί διεθνή προστασία έχει δικαιώματα τα οποία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαφυλάττει σαν κόρη οφθαλμού, προσθέτοντας πως με βάσει τις διεθνείς συμβάσεις ο πρόσφυγας έχει και υποχρεώσεις.
«Η πρώτη του υποχρέωση είναι να σέβεται τους νόμους του κράτους, το οποίο με πολύ κόπο και θυσίες, θα έλεγε κανείς, τον φιλοξενεί. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Αυτή τη στιγμή στα Διαβατά έχουμε δύο σημεία πληροφόρησης, μαζί με την Υπατη Αρμοστεία, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στα οποία σημεία ο καθένας ο οποίος θέλει να φύγει ή θέλει να πληροφορηθεί κάτι έρχεται και τον πληροφορούμε» είπε ο κ. Βίτσας σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στο Open TV.
Και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει λεωφορεία μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης τα οποία μπορούν να τους επιστρέψουν στις δομές τους.

«Η ιστορία της Ειδομένης ήταν σε μία άλλη περίοδο»

«Η ιστορία της Ειδομένης ήταν σε μία άλλη περίοδο που τα σύνορα ανοιγόκλειναν και οι πρόσφυγες έρχονταν από τα νησιά» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Η Υπατη Αρμοστεία έχει βγάλει ανακοίνωση σε έξι γλώσσες όπου τους λέει ότι αυτό που κάνουν είναι παράτυπο. Η ενημέρωση αυτή έγινε από διακινητές μέσω των social media. Οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη για φροντίδα και είναι η συντριπτική πλειοψηφία, εμείς τους καλούμε να επιστρέψουν στις δομές» δήλωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο και η αστυνομία προσπαθούν να λύσουν την κατάσταση στα Διαβατά με ειρηνικό τρόπο.

«Δεν είναι πολύ λεβέντικο να κρατάνε τα παιδιά τους… »

Ενημέρωσε πως ο αριθμός αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί παραμένει σταθερός. «Είναι περίπου 55-600 άνθρωποι και είναι ακόμη 250 που είναι έξω από τον αστυνομικό κύκλο».
«Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι θέλουν να παίξουν τους σκληρούς και ότι όσο περνάει η ώρα αυτό δεν γίνεται πραγματικότητα, θα αρχίσουν να κάνουν άλλα πράγματα, όπως είναι οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών. Τους καλώ λοιπόν να μην κρατάνε μπροστά τους τα παιδιά τους γιατί δεν είναι πολύ λεβέντικο αυτό», κατέληξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.