Air… Μαδούρο στα ελληνικά αεροδρόμια – Τι έκαναν αεροσκάφη και υπουργοί της Βενεζουέλας στην Ελλάδα;

Air… Μαδούρο με βασικό σταθμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κι όχι, μόνο, φαίνεται ότι είχε στηθεί τους τελευταίους μήνες. Με την ελληνική κυβέρνηση να επιλέγει την ένοχη σιωπή, ολοένα και περισσότερες είναι οι υπόνοιες ότι κάτι «περίεργο» υπάρχει με την προσγείωσε αεροσκαφών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Ο Σκάι αποκάλυψε ότι δεν είναι ένα κυβερνητικό αεροσκάφος (το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, Χόρχε Αρεάσα) αλλά τουλάχιστον οκτώ αυτά που έφτασαν στην Ελλάδα για άγνωστους λόγους.
Αν κι επισήμως δε λένε πολλά ή σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι έμειναν λίγες ώρες για ανεφοδιασμό, η κατάσταση περιπλέκεται κι από ακόμη μια αποκάλυψη.
Σύμφωνα με τον Σκάι, εκτός από τον Αρεάσα κι άλλος υπουργός του Μαδούρο ήρθε στην Ελλάδα αλλά κανείς δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για το τι έκανε εδώ και ποιους συνάντησε.
Είναι, όμως, τουλάχιστον περίεργο, αν ισχύει, να μπαινοβγαίνουν υπουργοί μιας χώρας στην Ελλάδα και κανείς να μην ενημερώνει γιατί το κάνουν. Ειδικά από τη στιγμή που έρχονται από τη Βενεζουέλα σε μια χρονική περίοδο όπου η Ευρώπη έχει καταδικάσει το καθεστώς Μαδούρο κι έχουν φουντώσει οι φήμες ότι η βενεζουελάνικη κυβέρνηση βγάζει κρυφά τον χρυσό της χώρας στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή από τη Βενεζουέλα που μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Ιάσονα Πιπίνη, ο δεύτερος υπουργός επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη που έφθασαν στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Μαρτίου είχε φθάσει στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών της βενεζουελάνικης κυβέρνησης, Χόρχε Αρεάσα.
Ο Χόρχε Αρεάσα
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις πληροφορίες ότι συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε με στελέχη της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης και τους ζήτησε να ανασκευάσουν και να ξεκαθαρίσουν ότι η Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση παράνομης εξαγωγής χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση την αποσαφήνιση αυτή, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση στελεχών του Χουάν Γκουαϊδό με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, όπως έχουν ζητήσει.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το καθεστώς έχει θέσει σε εφαρμογή επιχείρηση αντιμετώπισης των κυρώσεων των ΗΠΑ και την ΕΕ με τη βοήθεια συμμαχικών κυβερνήσεων, για να διατηρηθεί στην εξουσία. H βενεζουελάνικη αντιπολίτευση δεν έχει πάντως υποστηρίξει ξεκάθαρα ότι τα αεροσκάφη μετέφεραν χρυσό στην Ελλάδα, αλλά εξετάζουν το ενδεχόμενο οι αφίξεις αεροσκαφών στη χώρα μας να συνδέονται με την υπόθεση εξαγωγής χρυσού.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Άνχελ Αλβαράδο, κορυφαίος βουλευτής της βενεζουλάνικης αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Είναι μια έρευνα που πρέπει να γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί τι μεταφέρουν τα αεροσκάφη. Εκτιμούμε ότι αεροσκάφη βγάζουν χρυσό από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας με ιδιωτικά αεροσκάφη όπως αυτά που προσγειώνονται στην Ελλάδα… Δεν έχουμε στοιχεία, αλλά θα θέλαμε οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν και να διαπιστώσουμε τι μεταφέρουν τα αεροσκάφη αυτά».
«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί ελληνικά αεροδρόμια, στο πλαίσιο της επιχείρησης που έχει θέσει σε εφαρμογή για να ενεργοποιήσει μηχανισμούς που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών και να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία».
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, που εξετάζουν τις διαδρομές των κυβερνητικών αεροσκαφών του Μαδούρο στην Ευρώπη και στην Ασία τους τελευταίους μήνες. Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο μικροσκόπιο αυτές τις πτήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι και η Ελλάδα διαδραματίζει κάποιον -έστω περιφερειακό- ρόλο, ακόμη και στην επιχείρηση του Μαδούρο «ματωμένος χρυσός».
Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, o Ιβάν Χιλ, υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, σημείωσε από τη μεριά του ότι «ο υπουργός Αρεάσα δεν είχε καμία επίσημη συνάντηση στην Αθήνα… Ήταν στάση για τεχνικούς λόγους, μισής, μίας ώρας, για ανεφοδιασμό, για να συνεχίσει το αεροσκάφος το ταξίδι του στο Καράκας».
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, έχει χαρακτηρίσει βλακώδη ισχυρισμό ότι η προσγείωση του αεροσκάφους με τον ΥΠΕΞ Αρεάσα στην Αθήνα συνδέεται με προσπάθεια εξαγωγής του χρυσού της χώρας.

Τα άλλα αεροπλάνα

Το περίεργο είναι ότι μόνο από τη δημοσιογραφική έρευνα μαθαίνουμε για την «Air Μαδούρο» και για το πόσα αεροσκάφη έφτασαν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από τη Βενεζουέλα, δυο μέρες πριν από την προσγείωση του επίμαχου αεροσκάφους στην Αθήνα, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου 2019, ένα άλλο αεροσκάφος, που και αυτό ανήκει στην κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA, αλλά το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, με τα διακριτικά YV3360, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε εντοπιστεί να προσεγγίζει τη χώρα μας νοτίως της Κρήτης. Πλέον, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, επιβεβαιώνεται ότι πράγματι προσγειώθηκε στη χώρα μας. Επιπλέον, λίγες μέρες πριν, στις 13 Φεβρουαρίου 2019, το ίδιο αεροσκάφος είχε προσγειωθεί και πάλι στο Ηράκλειο.
Επιπλέον, λίγες μέρες πριν, στις 13 Φεβρουαρίου 2019, το ίδιο αεροσκάφος είχε προσγειωθεί και πάλι στο Ηράκλειο. Τρεις μήνες πριν, στις 10 Νοεμβρίου 2018, το κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας, προερχόμενο από το Μαρόκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Φάλκον του Μαδούρο εντοπίζεται στο Αμπου Ντάμπι και σε αφρικανικές χώρες, ωστόσο το στίγμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους του Μαδούρο σε αρκετές περιπτώσεις χάνεται.
«Το Φάλκον YV3360 ανήκει στην εταιρία πετρελαίου PDVSA και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του Μαδούρο», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο πολιτική πηγή της Βενεζουέλας. Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. «Αυτό το αεροσκάφος έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές από τον ίδιο τον Νικολάς Μαδούρο, συγγενείς του αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, όπως η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία έχει μεταβεί με αυτό στην Τουρκία. Αυτές οι πτήσεις δεν ανακοινώνονται ποτέ από την κυβέρνηση, αποτελούν κρατικό μυστικό», υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Οι σχέσεις με Βενεζουέλα

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με το καθεστώς Τσάβες αρχικά και στη συνέχεια με τον Νικολά Μαδούρο. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάει στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες μαζί με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ κανείς δεν ξεχνά το ταξίδι του Νίκου Παππά στην Καραϊβική, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία.
Ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε πει ότι πήγε για να διερευνήσει συνεργασία με τη Βενεζουέλα για την εισαγωγή τροφίμων, όμως, ουδέποτε έχει απαντήσει γιατί πήγε με το ιδιωτικό αεροσκάφος ενός αμφιλεγόμενου μεγιστάνα.
Και μάλιστα είχε πάει παρέα με τον δικηγόρο των off shore, Αρτέμη Αρτεμίου ο οποίος είχε σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου ενώ συνδέεται και με τον Μανώλη Πετσίτη καθώς και με την επιχείρηση που είχε στήσει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για να ξεπλένει τα χρήματα της ELFE μέσω υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο.