Ενα «ευφυές» λιμεναρχείο στη Χίο

Tο έργο «Δημιουργία Πρότυπου Ευφυούς Κτιρίου Μηδενικής Κατανάλωσης, μέσω του «Αυτονομώ» – Η περίπτωση μελέτης του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου» παρουσιάστηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αποτελεί ένα πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Interreg, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των μεγάλων κτιρίων, στο οποίο εμπλέκονται το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Κύπρου, τα πανεπιστήμια Αιγαίου, Πατρών και Κύπρου και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σκοπός του έργου είναι η πλήρης ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλων και παλαιών κτιρίων, ούτως ώστε να μηδενίζεται κυριολεκτικά το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου και ενός αστυνομικού τμήματος στην Κύπρο.
Ειδικότερα στη Χίο, ολοκληρώθηκε η θερμοφωτογράφιση του κελύφους του κτιρίου, στο οποίο θα τοποθετηθούν πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης και στη συνέχεια ειδικοί σοβάδες για κτίρια δίπλα στη θάλασσα, η οποία απέχει μόλις επτά μέτρα από το Λιμεναρχείο. Θα τοποθετηθούν ειδική μόνωση οροφής και νέα κουφώματα με τριπλό τζάμι. Θα αντικατασταθεί η κεντρική θέρμανση πετρελαίου με αντλίες θερμότητας, με ψυκτικό μέσο τον αέρα για τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες και το νερό της θάλασσας για την ψύξη το καλοκαίρι.
Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Παράλληλα θα υπάρξει σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών τόξων και αποθήκευσης ρεύματος μέσω μπαταριών λιθίου. Θα δημιουργηθεί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με έναν φορτιστή ταχείας φόρτισης και έναν απλής, στους οποίους θα φορτίζονται το ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο που θα αγοραστεί για το Λιμεναρχείο και τα αυτοκίνητα του κοινού. Θα τοποθετηθούν φωτιστικά LED, ενώ το νέο κεντρικό σύστημα ψύξης / θέρμανσης θα λειτουργεί με fan-coils.
Επίσης όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση το κτίριο θα έχει πλήρη και αυτόματη ηλεκτρονική παρακολούθηση της ενεργειακής λειτουργίας του, με ειδικούς αισθητήρες, μέσω συστημάτων KNX (λατινικά αρχικά), καθώς και καθημερινή αναφορά στον υπεύθυνο ενεργειακό μηχανικό. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το κόστος του θα ανέλθει σε 517.700 ευρώ. Το «Αυτονομώ» έχει εφαρμοστεί σε δημόσια σχολεία στους νομούς Γρεβενών και Φλώρινας, στον Δήμο Βέροιας, στο Νοσοκομείο Καστοριάς, στο αστυνομικό μέγαρο Πτολεμαΐδας και σε άλλα μεγάλα δημόσια κτίρια.
Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που αφορά το περιβάλλον, την προστασία του, τη βελτίωση των όρων εργασίας των στελεχών του Λιμεναρχείου, καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημείωσε επίσης ότι με τέτοια έργα επιδιώκεται και επιτυγχάνονται τελικώς η εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων, η μείωση της εισαγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε: «Η αντιμετώπιση της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και η υποχρέωσή μας πάνω από όλα ως πολιτών αλλά και ως Δημόσιας Διοίκησης με την ενεργή μας συμμετοχή είναι αυτονόητες. Η συμμετοχή της χώρας μας στον παγκόσμιο στόχο για μείωση των ενεργειακών αναγκών το 2050 έως 70% είναι επί της ουσίας ένας στόχος που έχει να κάνει με την ίδια μας τη ζωή, με την επιβίωση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη. Αν δεν συμμετέχουμε ενεργά και αποτελεσματικά, φαινόμενα που είναι ήδη υπαρκτά, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα διογκωθούν και θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Προβλήματα που ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα νησιά μας, όπως η μείωση της επάρκειας του νερού, όπου δίνουμε την καθημερινή μας μάχη με τις αφαλατώσεις». Και υπογράμμισε: «Η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου δεν είναι απλώς ένα σημαντικό έργο, είναι μια σημαντική αρχή. Ελπίζω και τα δύο έργα σε Ελλάδα και Κύπρο να αποτελέσουν πιλότο τουλάχιστον για όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας μας και να καταφέρουμε να δούμε συνολικά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή στη μηδενική κατανάλωση και όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι δημόσιες υπηρεσίες της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν ενεργοποιηθεί δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση και δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να λειτουργήσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες και ως υπεύθυνη διοίκηση του αύριο».