Θα υποκύψει η κυβέρνηση στα τερτίπια Καμμένου ; – Στις 2 η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού

Με την κυβέρνηση να έχει στρέψει για μία ακόμη φορά το βλέμμα της στον πρώην εταίρο της  Πάνο Καμμένο ο οποίος επιδόθηκε  χθες σε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου με «ηρωικές» ατάκες όπως… τους
χαρίζω της κοινοβουλευτική ομάδα, συνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να ασχοληθεί – μεταξύ άλλων – με το αν διατηρούνται ή όχι τα προνόμια των προέδρων κομμάτων όταν διαλύεται η κοινοβουλευτική τους ομάδα.
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Αντιπολίτευση η οποία μιλά για έναν «εκβιαζόμενο» πρωθυπουργό ο οποίος «υποκύπτει στα τερτίπια του Π. Καμμένου».
Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι η διατήρηση των προνομίων που διαθέτει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας κόμματος (δικαίωμα λόγου στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, υπαλλήλους, γραφεία κ.λ.π), ακόμη και στην περίπτωση που αυτή θα διαλύεται.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έστειλε και χθες προειδοποιητικές «βολές» προς το Μαξίμου σε μία ακόμη προσπάθεια να γίνουν αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής προς όφελός του. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε. Την ψυχή μας όμως δεν θα την πάρουνε ποτέ» δήλωσε.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τις αλλαγές που φαίνεται να… μαγειρεύονται.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μην χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος», είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος εκτίμησε ότι οι απειλές του πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα πιάνουν τόπο.
«Τι και γιατί φοβούνται τόσο πολύ; Πόσο αποτιμάται η σιωπή του κ.Καμμένου για τα ένοχα μυστικά που τον ενώνουν με τον Πρωθυπουργό;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ο κ.Τσίπρας είναι πια ένας δημοσίως εκβιαζόμενος πρωθυπουργός».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αναφερόμενο  χθες, στο «πρωτοφανές παρασκήνιο» και τις «ύποπτες συμφωνίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», έστειλε το μήνυμά της στον Νίκο Βούτση ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στη Βουλή: «Θέλω να ελπίζω ότι ο πρόεδρος της Βουλής δε θα συναινέσει στην αλλαγή του κανονισμού με αντάλλαγμα τη σιωπή του κ. Καμμένου, γιατί αυτό θα είναι ένα στίγμα στην πολιτική του διαδρομή».
Κοινοβουλευτικές «πηγές» σημείωναν  πως το να παραμένει «ζωντανή» μία κοινοβουλευτική ομάδα με… δανεικούς βουλευτές θα συνιστούσε μία ουσιώδη αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει τελικά.
Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού , ανέφερε πως θα αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων.