Γιατί ο Τσίπρας γίνεται… Πολάκης και δεν σέβεται τη Δικαιοσύνη

Την στήριξή του στον Παύλο Πολάκη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας, αρνούμενος να καταδικάσει απερίφραστα την συχνά αήθη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας απέναντι σε εκπροσώπους θεσμών, σε πολιτικούς αντιπάλους, ή έστω απλώς διαφωνούντες με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξής του στο Open, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη προσπάθεια του Π. Πολάκη να ασκήσει ευθείες πιέσεις Πολάκη στη Δικαιοσύνη για τις υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ, στοχοποιώντας ονομαστικά δικαστές που χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας, απέφυγε να καταδικάσει ευθέως την ενέργεια αυτή του υφισταμένου του, και αρκέστηκε να πει πως… «αυτό είναι το ύφος του (…) αλλά εγώ δεν θα το υιοθετούσα».
Στη συνέχεια έσπευσε να τον στηρίξει λέγοντας πως ο Π. Πολάκης έχει δώσει σειρά από στοιχεία, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Novartis και μόνο στο τέλος παραδέχθηκε πως ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λάθος που δημοσιοποίησε την επιστολή προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κωλυσιεργία στις υποθέσεις διαφθοράς.
«Από αυτούς που είχαν κάνει εργαλείο την παρέμβαση, μιλούν τώρα για παρέμβαση; Ο Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του, αλλά πρέπει να τον κρίνουμε στην ουσία. Εγώ αυτό το ύφος δεν θα το υιοθετούσα. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή διότι είναι αυτός που έδωσε σειρά από στοιχεία για να τροφοδοτηθεί η δικαστική έρευνα, έστειλε ένα γράμμα στην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Αυτό είναι παρέμβαση; Απλά την έβγαλε στη δημοσιότητα (σ.σ.: την επιστολή) ήταν λάθος και του το επεσήμανα.
Αν το γράμμα Πολάκη είναι παρέμβαση, οι απειλές σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;» είπε ο πρωθυπουργός, ξεχνώντας μάλλον τις επιθέσεις που έχει κατά καιρούς εξαπολύσει ο κ. Πολάκης κατά της Δικαιοσύνης.

Τον… μάλωσε

Και κάπως έτσι ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι «μάλωσε» τον υπουργό του αλλά τον κρατάει στη θέση του. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα ένας υπουργός, και μάλιστα άσχετος με τη Δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε ο Πολάκης. Θα είχε φύγει την επόμενη ημέρα. Κι όμως, ο Τσίπρας, αν και θεματοφύλακας των θεσμών δικαιολογεί αυτή τη συμπεριφορά και την ανταμείβει. Διότι δεν είναι «άδειασμα» όπως ειπώθηκε το γεγονός πως του επεσήμανε το λάθος του.
Του έδωσε απλά το πράσινο φως να ξανακάνει τα ίδια, να βρίσει, να απειλήσει, να στοχοποιήσει από το διαδίκτυο και ο πολιτικός του προιστάμενος να τον αντιμετωπίσει σαν το παιδάκι που κάνει μια σκανταλιά, τον μαλώνουμε κι εκεί τελειώνει το θέμα.
Ο κ. Πολάκης δεν είναι παιδί, είναι υπουργός και οφείλει να είναι προσεκτικός. Εκτός κι αν έχει έναν πρωθυπουργό ο οποίος δέχεται πως στην κυβέρνησή του πρέπει να υπάρχουν και τέτοιοι υπουργοί.