Τσαβούσογλου: Κακομαθημένο παιδί ο Καμμένος - Προσέξτε τον μη γίνει «ατύχημα»

«Προσέξτε το κακομαθημένο σας παιδί, τον Καμμένο, για να μην ξεφύγει κανένα ατύχημα από τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας μας», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την προάσπιση των συμφερόντων της στο Αιγαίο.

Σε ομιλία του στην Ακαδημία Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Αθήνα πρέπει να αποφύγει βήματα που θα αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε όλο μαζί τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε και την απόφαση της Βουλής [σ.σ. εννοεί το Casus Belli] και ότι για την ασφάλεια των ακτών μας με τις αρμόδιες δυνάμεις μας, συμπεριλαμβανομένου και του ναυτικού μας, κάνουμε αυτό που πρέπει όταν γίνονται αρνητικά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας:

«Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Έχετε ένα κακομαθημένο παιδί. Έτσι λένε τον Υπουργό Άμυνας, τον λένε ‘το κακομαθημένο μας παιδί’. Προσέχετε το κακομαθημένο σας παιδί για να μην ξεφύγει κανένα ατύχημα από τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας μας. Αυτό το υπενθυμίζουμε. Αυτή στην πραγματικότητα είναι μια πολύ φιλική προειδοποίηση. Δεν ωφελεί σε τίποτα και δεν θα σας φέρει κανένα κέρδος στα καλά καθούμενα με δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση αν προσπαθήσετε να ανεβείτε σε κάποια βραχονησίδα».

Ο Τούρκος Υπουργός σημείωσε ακόμα πως η Άγκυρα κάνει αυτό που πρέπει να για διαφυλάξει τα συμφέροντά της στο θέμα της αξιολόγησης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, μετά την κρίση των Ιμίων, δεν υπήρξε καμιά ντε φάκτο αλλαγή στο καθεστώς των νησίδων του Αιγαίου. Απείλησε μάλιστα εκείνους που κατηγορούν το κόμμα του θίγοντας αυτό το ευαίσθητο θέμα ότι θα κριθούν ανάλογα, καθώς με τη ρητορεία αυτού του είδους θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του έθνους τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947», προσθέτοντας ότι «επομένως υπάρχει μια ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο ντε φάκτο καθεστώς αυτών των νησίδων μετά την κρίση των Ιμίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται το ΑΚΡ γι’ αυτό. «Προκειμένου να λυθούν αυτά τα ζητήματα ο αείμνηστος Ισμαίλ Τσεμ μετά την κρίση των Ιμίων είχε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές. Αν προσπαθείτε τώρα να στριμώξετε στη γωνία το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ, θα βλάψετε την Τουρκία γιατί αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Τουρκία. Ως προς αυτό εκείνο που δεν πρέπει να βλαφτεί στο ελάχιστο είναι το ΑΚΡ», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

«Το Γενικό Επιτελείο μας και το υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, επομένως θα συνεχίσουμε τις μεταξύ μας διαβουλεύσεις. Η βουλή αν θέλει να ενημερωθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα το κάνουμε μετά χαράς», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

«Θα κάνουμε γεωτρήσεις με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας»

«Υπενθυμίζω σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ», συμπλήρωσε λίγο αργότερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

«Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, εξαπέλυσε από την πλευρά του απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Αυτά τα θέματα τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τ/Κ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών περί εγγυήσεων και συμμαχίας».