Επικίνδυνα παιχνίδια Τσίπρα-Καμμένου με τη δημοκρατία και την πολιτική σταθερότητα

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της χώρας παίζουν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κρίση πολιτικής φύσεως που κάνει τεράστια ζημιά σε μια χώρα που έχει ανάγκη από ομαλότητα καθώς εξέρχεται από δεκαετή κρίση.

Τα καμώματα του υπουργού Άμυνας, ο οποίος βλέπει να πλησιάζει το πολιτικό του τέλος και αντιδρά σπασμωδικά, δείχνουν και κάτι ακόμη πιο βασικό. Ότι αυτή η κυβέρνηση εξεμέτρησε το ζην και από εδώ και στο εξής κάνει μεγάλο κακό.
Το μόνο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να «πλακώνονται» δημόσια οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, να ακούγονται επίσημα σενάρια αποστασίας, ολετήρες της πατρίδας και άλλα τέτοια που γυρίζουν πολλά χρόνια τη χώρα πίσω.
Τσίπρας και Καμμένος, αντί να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση παίρνοντας αποφάσεις δυσάρεστες γι’ αυτούς αλλά που μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο, επιδίδονται σε ασκήσεις προσωπικής επιβίωσης που οδηγούν με γεωμετρική ταχύτητα σε ακυβερνησία.
Το επόμενο τριήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά. Ακόμη και να επικρατήσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Για σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία στη σκιά των απειλών Καμμένου για άμεση αποχώρηση από την κυβέρνηση. Για αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη συνέντευξη στην τηλεόραση του Open και θα έχουν πολύ ενδιαφέρον οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει για όλους και για όλα. Για το αν θα πάει σε εκλογές, αν έχει σίγουρη την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, αν θα αποδεχθεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, πώς θα έρθει το διαζύγιο με τον καλό του φίλο και συνέταιρο, Πάνο Καμμένο.

Κρίσιμες συζητήσεις

Υπενθυμίζεται ότι για μεθαύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η σύγκληση της Κ.Ο. και της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΑΝΕΛ και όλα είναι πιθανά. Είτε ο απρόβλεπτος υπουργός Αμυνας να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση είτε να κάνει μια από τις γνωστές πολιτικές πιρουέτες του.
Όμως, αυτή τη φορά φαίνεται ότι είναι πολύ σοβαρά και ίσως ο Καμμένος να μείνει με… μισό κόμμα. Η έκρηξή του με επίθεση κατά Κοτζιά αλλά και αποστατών δεν ήταν τελικά ξαφνική. Οι πληροφορίες που έμαθε για συνάντηση του βουλευτή του και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Θανάση Παπαχριστόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα έβγαλε τον Καμμένο από τα ρούχα του. Φέρεται να είχαν συμφωνήσει οι δύο τους ότι δεν θα γίνει καμιά κίνηση αποχώρησης από το κόμμα πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
Ο Παπαχριστόπουλος λέει ότι πήγε για «χρόνια πολλά» και συνεχίζει: «Να ενημερώσω ότι πάω να πω χρόνια πολλά στον πρωθυπουργό; Αν είναι δυνατόν…» είπε και πρόσθεσε πως αν τον έπαιρνε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τηλέφωνο θα του έλεγε τα ίδια.
Όσο για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή επανέλαβε: «Το έχω πει και στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και δημόσια, κινδυνεύω να γίνω κουραστικός: Θα υπερψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσω την έδρα μου».
Η παράδοση της έδρας, ωστόσο, σημαίνει ότι τη θέση του θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ που είναι επιλαχών, αλλά έχει διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ κι έχει απομακρυνθεί από το περιβάλλον του Καμμένου.
Ενώ άγνωστες είναι οι προσθέσεις κι άλλων βουλευτών που πλέον δεν κινούνται στη γραμμή Καμμένου.

Εβδομάδα – φωτιά

Κι όλα αυτά θα συμβαίνουν την ίδια ημέρα που ο Ζόραν Ζάεφ θα ξεκινά την τελική διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη βουλή της ΠΓΔΜ. Και μία ημέρα πριν από την άφιξη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα με τους συμβολισμούς που αυτή η επίσκεψη κρύβει, τόσο για το Μακεδονικό όσο και για την στήριξη που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η εβδομάδα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτικά και θα κρίνει τις εξελίξεις από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα που δέχονται οι δημοκρατικές διαδικασίες καθώς τα σενάρια για κυβερνήσεις μειοψηφίας, για αποστάτες βουλευτές και για εξαγορές δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, μαζί με μια σειρά από υπουργούς και βουλευτές δείχνουν να αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον και να βάζουν ως προτεραιότητα το προσωπικό τους, πολιτικό συμφέρον. Τα πολιτικά παιχνίδια δεν ενδιαφέρουν κανέναν και κυρίως τους πολίτες που το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα σταθούν στα πόδια τους μέσα σε μια οικονομική κρίση που ακόμη δεν έχει περάσει.
Για το λόγο ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια να χάσει, και με τις προειδοποιήσεις από το εξωτερικό για νέα κρίση να είναι πιο ηχηρές από ποτέ, η ακυβερνησία αυτή την περίοδο δεν είναι σε καμιά περίπτωση επιλογή.
Και δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη χώρα όσοι παίζουν παιχνίδια άλλων εποχών. Οσοι προβλέπουν και προσβλέπουν σε αποστασίες και όσοι θέλουν μια κυβέρνηση που θα είναι κοινοβουλευτικά «ανάπηρη».
Το επόμενο διάστημα είναι σίγουρο ότι θα ζήσουμε μια ακόμη ιλαροτραγωδία με τον Πάνο Καμμένο να προσπαθεί να διασώσει ό,τι του απέμεινε από την πολιτική του αξιοπρέπεια (και από τα ποσοστά του). Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι Τσίπρας και Καμμένος κυβέρνησαν επί τέσσερα χρόνια μαζί, έχουν κοινή πορεία και ο ένας ξέρει τα μυστικά του άλλου. Γι’ αυτό το λόγο θα έχει ενδιαφέρον η στάση του Πάνου Καμμένου όταν όλοι θα τον «αδειάσουν». Θα προβεί σε αποκαλύψεις για την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Όλα είναι πιθανά…