Γαλλία: Προσωπικότητες διαμαρτύρονται για την αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια

Σημαντικές προσωπικότητες της γαλλικής διανόησης, όπως η ηθοποιός Ζυλιέτ Μπινός και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τομά Πικετί, υπέγραψαν ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των πανεπιστημιακών διδάκτρων για τους μη Ευρωπαίους φοιτητές, απορρίπτοντας «τον τοίχο από χρήματα» που απειλεί «τους λιγότερο εύπορους σπουδαστές».


«Είναι ένας τοίχος από χρήματα που η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να ορθώνει κατά των ξένων φοιτητών», τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της Journal du Dimanche.

Tον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προβεί σε σημαντική αύξηση των διδάκτρων εγγραφής για τους εκτός-ΕΕ φοιτητές από την αρχή του 2019, τα οποία από 170 ευρώ θα αυξηθούν σε 2.770 για τα προπτυχιακά προγράμματα και από 243 σε 3.770 ευρώ για τα μεταπτυχιακά (μάστερ). Σύμφωνα με τις αρχές τα νέα δίδακτρα αντιστοιχούν «στο ένα τρίτο του πραγματικού κόστους» σπουδών τους.

Η αύξηση τούτη «κατ’ αρχάς απειλεί τους λιγότερο εύπορους», διότι «η πλειονότητά τους δεν μπορεί να επιτρέψει την καταβολή αυτών των διδάκτρων», διατείνονται οι υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ηθοποιός Ιζαμπέλ Ατζανί, ο σκηνοθέτης Σεντρίκ Κλαπίς, ο συγγραφέας Λοράν Μπινέ και ο πρώην ποδοσφαιριστής Λιλιάν Τουράμ.

«Είναι απλώς το όνειρό τους να σπουδάσουν στη Γαλλία στο οποίο βάζει τέλος αυτό το μέτρο», επισημαίνουν οι ίδιοι, συνοψίζοντας πως η στρατηγική της κυβέρνησης αποβλέπει στο εξής: «φτωχοί σπουδαστές, έξω».

Επίσης, αξιώνουν «την κατάργηση του μέτρου αυτού και την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων», ζητώντας να μην «παρασυρθούν οι αρχές από τα πρότυπα των επί πληρωμή αγγλοσαξωνικών πανεπιστημίων».

«Εάν η Γαλλία είναι η τέταρτη χώρα παγκοσμίων στην προσέλκυση ξένων φοιτητών, είναι ακριβώς διότι είναι ο πρωτεργάτης ενός άλλου προτύπου, για το οποίο μπορούμε να υπερηφανευόμαστε: αυτού μίας χώρας που θεωρεί πως η γνώση δεν είναι μία υπηρεσία όπως όλες οι άλλες», καταλήγουν οι υπογράφοντες.

Η Γαλλία αποτελεί την πρώτη μη αγγλόφωνη χώρα προσέλκυσης ξένων φοιτητών και τον τέταρτο παγκόσμιο προορισμό για ξένουν φοιτητές, έπειτα από την απώλεια της τρίτης θέσης τα τελευταία χρόνια από την Αυστραλία.