Τεταμένη κατάσταση στο Παρίσι – Νέες συγκρούσεις κίτρινων γιλέκων και αστυνομίας

Διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» συγκρούστηκαν σήμερα με αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, κοντά στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, ενώ κατέκλυσαν τους δρόμους για μία ακόμη φορά
διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και καταλογίζοντας αδιαφορία στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 25.000 άνθρωποι, σήμερα στις 15.00 τοπική ώρα, με τις αρχές να σημειώνουν ότι στο απόγειο των κινητοποιήσεων το περασμένο Σάββατο ο αριθμός τους ανερχόταν στις 32.000.
«Η κατάσταση είναι τεταμένη, κυρίως στο Παρίσι, όπου καταγράφονται βίαιες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, (καταγράφηκαν επίσης) απόπειρες εισβολής σε νομαρχίες (Μοντπελιέ, Τρουά), στο Πρωτοδικείο του Αβινιόν και επεισόδια σήμερα το πρωί στο Μποβέ» σημειώνεται από την ίδια πηγή.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά στο Παρίσι, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 4000 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, ωστόσο το απόγευμα ξέσπασαν επεισόδια στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα εναντίον των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που είχαν στήσει οδοφράγματα σε γέφυρες στον ποταμό Σηκουάνα. Διαδηλωτές πυρπόλησαν επίσης κάδους απορριμμάτων, μηχανάκια κι ένα αυτοκίνητο στη λεωφόρο Σεν Ζερμέν.
«Το να βάζουν φωτιά έτσι, δεν είναι δυνατό. Πρόκειται για την αποκάλυψη» σχολίασε μια γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο, διατυπώνοντας την ανησυχία της για την «εικόνα της Γαλλίας στον κόσμο».
Οι τουρίστες απομακρύνθηκαν από μουσείου μοντέρνας τέχνης του Ορσέ, καθώς οι καπνοί από τα δακρυγόνα κάλυπταν την ατμόσφαιρα έξω από αυτό.
Σταδιακά οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο αυτό και κατευθύνθηκαν προς το γαλλικό κοινοβούλιο, προτού ξεσπάσει ένας νέος γύρος ταραχών.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ρίψεις δακρυγόνων για να αποτρέψουν εκατοντάδες «κίτρινα γιλέκα» να διασχίσουν τον ποταμό και να καταφέρουν να φθάσουν στο κτίριο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ένα πλωτό εστιατόριο τυλίχθηκε στις φλόγες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, όταν τον χτύπησε ένα ποδήλατο που πέταξαν από έναν δρόμο προς την όχθη του ποταμού.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ κάλεσε σήμερα, με μήνυμά του στο Twitter, «τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιδεικνύει σεβασμό στον νόμο» στον απόηχο των σημερινών ταραχών.
Δύο μήνες αφότου ξεκίνησαν να μπλοκάρουν δρόμους, να κάνουν καταλήψεις σε διόδια και να οργανώνουν σε πολλές περιπτώσεις βίαιες διαδηλώσεις στο Παρίσι, τα «κίτρινα γιλέκα» επιδιώκουν να δώσουν μια νέα ώθηση στο κίνημά τους, που εξασθένισε κατά τη διάρκεια των εορτών.
Συγκλονισμένη από την αναταραχή, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε τη νέα χρονιά σε θέση επίθεσης, χαρακτηρίζοντας τους εναπομείναντες διαδηλωτές ακτιβιστές που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Την Τετάρτη το βράδυ, η αστυνομία συνέλαβε ένα από τα επιφανέστερα ηγετικά στελέχη του κινήματος.
Συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών και στο Καέν, στη βόρεια Γαλλία.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους στο Μπορντό στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρα, τη Ρουέν στα βόρεια και στη Μασσαλία στα νοτιοανατολικά.