Γιατί απασφάλισε ο Πάνος Καμμένος – Φεύγει την Τετάρτη από την κυβέρνηση;

H φαρσοκωμωδία που ακούει στο όνομα «συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου» φτάνει στο τέλος της, όμως, ο τραγέλαφος που προσβάλλει τη χώρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τα νέα, χθεσινά καμώματα του Πάνου Καμμένου, με τον πόλεμο που άνοιξε με τον Νίκο Κοτζιά, είναι απλά η επιβεβαίωση ενός στημένου σκηνικού με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο «μακεδονομάχος» Πάνος, τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχουν στην κυβέρνηση «ολετήρες» και «αποστάτες», τώρα θυμήθηκε να κάνει αντάρτικο όταν επί έξι μήνες τουλάχιστον… ξέχναγε ότι ο Τσίπρας και o Κοτζιάς υπέγραψε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος δεν αποδεχόταν. «Βιδωμένος» στην καρέκλα του έφτασε μέχρι τέλους, γιατί όπως όλα δείχνουν αυτό είναι το τέλος της διαδρομής του στην κυβέρνηση. Ενδεχομένως και το τέλος της πολιτικής του καριέρας, αλλά αυτό θα κριθεί στις ερχόμενες εκλογές.
Κι αυτό είναι που τρομάζει τον υπουργό Αμυνας. Να μην μπει στη Βουλή, να χάσει όλα τα προνόμια, τα κόκκινα χαλιά, τις στολές παραλλαγής και κυρίως την… βουλευτική ασυλία.
Η χθεσινή έκρηξή του, με το ολίγον ακατανόητο μήνυμά του στο twitter, και με την απόφασή του να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και την Εκτελεστική Επιτροπή την επόμενη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις. Το γεγονός και μόνο ότι την απόφαση αυτή την ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, κι αφού μίλησε για αποστασίες και για ολετήρες, δείχνει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του.
Κι αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση. Εκτός κι αν η λέξη «κωλοτούμπα» πάρει άλλη διάσταση…
Όμως, φαίνεται ότι η πίεση του χρόνου, η δημοσκοπική εξαφάνισή του και οι κακές πλέον σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, δημιούργησαν νέα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι Τσίπρας και Καμμένος είχαν αποφασίσει να κάνουν «ανακωχή» και να τα πουν τον Μάρτιο για την μεταξύ τους συνεργασία.
Αλλά, η επιτάχυνση των διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ, ρίχνει πλέον το βάρος των αποφάσεων στην ελληνική βουλή. Και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο Καμμένος συγκαλεί τα όργανα του κόμματός του στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα που θα ξεκινήσει και η διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Και παρά τις κωλοτούμπες που έχει κάνει κατά καιρούς, μάλλον δεν τον παίρνει πλέον να κάνει κάτι άλλο, παρά να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.  Με όσους θα τον ακολουθήσουν, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα φύγουν μαζί του όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Τον άδειασε ο Αλέξης

Θυμίζουμε ότι ο Καμμένος τις προηγούμενες ημέρες έγινε… περίγελος του Αλέξη Τσίπρα όταν ο τελευταίος απάντησε στους δημοσιογράφους με απαξιωτικό τρόπο για τον επί τέσσερα χρόνια συνέταιρό του ««Όχι ρε παιδιά πού να πάει; Μην ανησυχείτε».
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Τσίπρας μέσα στις γιορτές επιβεβαίωσε ότι η κύρωση της συμφωνίας θα προχωρήσει γρήγορα, αν και δεν είχε αποφασίσει για το χρόνο. Κι όταν ο πρωθυπουργός είπε για τον Καμμένο ότι «το έχει πάρει κι αυτός απόφαση», αναφερόμενος στη σιγουριά του για την ψήφιση της συμφωνίας.
Μόνος, «αδειασμένος» και χωρίς πλέον φύλλο συκής, ο Πάνος Καμμένος δεν έχει άλλη διέξοδο από την αποχώρηση από την κυβέρνηση, μήπως και διασώσει την όποια πολιτική επιρροή μπορεί να έχει στο εκλογικό σώμα.
Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δεν θα πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση. Είναι το γνωστό σενάριο της fake αποχώρησης από την κυβέρνησης και παράλληλα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι να αποφασίσει να πάει σε εκλογές. Το έχει δηλώσει ο υπουργός Αμυνας ότι δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας από πλευράς ΝΔ, επομένως θα συνεχίσει να είναι «εντός, εκτός κι επί τα αυτά».
Εντός, αφού θα παραμένει δεκανίκι του Τσίπρα ή το… δεξί χέρι του τραυματισμένου Αλέξη. Εκτός, μιας και θα μπορεί να λέει σε όσους οπαδούς του απέμειναν ότι αυτός αντιστάθηκε στη συμφωνία για το «Μακεδονικό».
Μέχρι την Τετάρτη, πάντως, μεσολαβούν τρεις ημέρες που κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Η αγαστή συνεργασία Τσίπρα – Καμμένου, το γεγονός ότι ψήφισαν μνημόνια και μνημόνιο ή ακόμη και το γεγονός ότι πήγαν μαζί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που δέχθηκε την ΠΓΔΜ στις τάξεις, δεν αποκλείει παρασκηνιακές συζητήσεις, τηλεφωνήματα και δρομολόγηση διαφορετικών σεναρίων.
Όμως, αφού η Novartis δεν τους βγήκε και μάλιστα γυρίζει μπούμερανγκ, η καλύτερη λύση είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών για το «Μακεδονικό».
Το αν θα φύγει ο Καμμένος από την κυβέρνηση μόνος του, μαζί με άλλους και τι θα κάνει ο Τσίπρας θα το γνωρίζουμε σε λίγα 24ωρα. Ενας μεγάλος ανασχηματισμός θα είναι το πρώτο βήμα σε περίπτωση αποχώρησης. Θα πρέπει να αντικατασταθούν οι κ. Καμμένος, Κουντουρά, Κόκκαλης, Χρυσοβελώνη ενώ ο Τ. Κουίκ έχει διαγραφεί. Θα πρέπει να υπάρξει και αντικατάσταση της Κ. Νοτοπούλου και του Ν. Ηλιούπουλου που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές.
Αλλά ο ανασχηματισμός είναι το λιγότερο, τα σενάρια από εδώ και στο εξής φουντώνουν. Είτε ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάρει την καυτή πατάτα του Μακεδονικού, να την φέρει στη Βουλή και να την ψηφίσει με τη «συμμαχία των προθύμων» που έχει βρει.
Είτε δεν θα το κάνει και θα πάει σε εκλογές ρίχνοντας στην άλλη κυβέρνηση το μπαλάκι. Στο πρώτο σενάριο θα τελειώσει η υπόθεση ενδεχομένως σε ένα μήνα, και θα συνεχίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στο δεύτερο σενάριο επιβεβαιώνονται όσοι επιμένουν ότι θα έχουμε εκλογές Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ποιος εξαγοράστηκε;

Θα έχει πάντως, πολύ ενδιαφέρον αν ο Πάνος Καμμένος εννοεί για μια φορά αυτά που λέει και δεν είναι πολιτικά φληναφήματα σαν κι αυτά που συνηθίζει σε… δύσκολες πολιτικές στιγμές γι’ αυτόν. Θα έχει σημασία να μας εξηγήσει επιτέλους αφού αυτός και οι ΑΝΕΛ δεν εξαγοράζονται, δεν εκβιάζονται, δεν απειλούνται, ποιοι είναι αυτοί που το έχουν κάνει. Ποιοι έχουν εξαγοραστεί και εκβιαστεί; Μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, ο ίδιος ο πρωθυπουργός;
Μην ξεχνάμε τον εκρηκτικό διάλογό του με τον Νίκο Κοτζιά στο δραματικό υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην παραίτηση του δεύτερου. Εκείνα τα εκατομμύρια του Τζορτζ Σόρος και τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ που να βρίσκονται άραγε;