Ποιοι θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών μέσα στην ελληνική Βουλή

Ψήφους βουλευτών υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετρούν πολιτικοί παράγοντες και δημοσιογράφοι τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα.

Είναι και αυτό ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή το θέμα των Σκοπίων.


Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται η βεβαιότητα πως υπάρχει η πλειοψηφία 151 βουλευτών και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το μήνυμα που επιχειρείται να σταλεί από την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει κάνει τους υπολογισμούς του σχετικά με την ψήφιση της συμφωνίας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα 145. Στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπολογίζουν και στους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης). Άλλωστε, ο κ. Δανέλλης έχει δηλώσει ανοιχτά πως «εμείς θα υπερψηφίσουμε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Τον μαγικό αριθμό των 151 συμπληρώνουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα.

Ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο, ότι διαφωνεί με το κόμμα του σε ότι αφορά τη Συνθήκη των Πρεσπών και θα την υπερψηφίσει όταν θα έρθει στη Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα Κυβέρνηση».

Μάλιστα σε ερώτηση αν θα παραδώσει την έδρα του αν τον διαγράψει ο Καμμένος εκείνος απάντησε «όχι». «Δεν την παραδίδω την έδρα μου. Θα την παραδώσω την ημέρα που θα εκλείψει πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Οι εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν μέχρι την ψήφιση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και όσα ακολουθήσουν είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν δεν οδηγήσουν άμεσα σε εκλογές, αναδιατάσσουν πλήρως το πολιτικό σκηνικό και τη δύναμη των κομμάτων στην Ελληνική Βουλή.