Τροπολογία του Άμυνας βάζει «φωτιά» πριν το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σε τροχιά διάλυσης έχει μπει ήδη η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, έπειτα από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποφασίστηκε ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των «Πρεσπών», ανεξαρτήτως με το τι θα πράξει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά χθες οριστικοποιήθηκε η ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το γεγονός ότι αυτή τη φορά αναμένονται εξελίξεις ενισχύεται και από την απόφαση του πρωθυπουργού να μην δώσει τελικά σήμερα το απόγευμα συνέντευξη στο δελτίο του OPEN, αλλά να την αναβάλει για αύριο, αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και δημοσιοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις του κ. Καμμένου.

Από την οδό Πειραιώς, έχουν πάρει θέση ήδη απέναντι στην πρόκληση της Κουμουνδούρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ο πρωθυπουργός θα μετατρέψει σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης, μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ: «ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές. Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές», τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση βάζουν θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς θεωρούν ότι αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ακόμη και αν ο κ. Τσίπρας εξασφαλίσει τις ψήφους της πλειοψηφίας των παρόντων βουλευτών, που μπορεί να πέσει μέχρι και τις 120, δεν υπάρχει δεδηλωμένη, καθώς ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός σχηματίστηκε και ορκίστηκε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015, από τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, την ώρα που οι κ. Τσίπρας και Καμμένος φέρονται να ετοιμάζονται για το πολιτικό διαζύγιο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η κατάθεση χθες το απόγευμα στη Βουλή, τροπολογίας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την οποία γίνεται αποδεκτή η προσφορά του αποκλειστικού κατασκευαστή των αεροσκαφών F16 της Πολεμικής Αεροπορίας για αντισταθμιστικά ωφελήματα ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία προκάλεσε βροχή ερωτημάτων στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς δεν είναι μόνο η πολιτική συγκυρία που κατατέθηκε, στη σκιά δηλαδή της υποτιθέμενης σύγκρουσης των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τον Οκτώβριο του 2017 ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία είχαν καταργηθεί με νόμο Βενιζέλου από το 2011.

«Στο παρελθόν λειτούργησαν ως κερκόπορτα για μίζες και φαινόμενα διαπλοκής» δήλωνε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα ο κ. Τσίπρας απαντώντας τότε στη Βουλή σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη. «Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω μόνο ένα παράθυρο για την ΕΑΒ, αλλά και εκεί θα είναι αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο» συμπλήρωνε ο πρωθυπουργός καταλήγοντας ότι «δεν θα ξαναϋπάρξουν γκρίζες ζώνες, για να μπορούν κάποιοι να κάνουν κάποιοι μπίζνες ή να παίρνουν μίζες».

Ενδιαφέρον έχουν και τα όσα έλεγε τότε και ο κ. Καμμένος, που κατέθεσε την τροπολογία λίγο πριν το πολιτικό διαζύγιο: «δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες», υποστήριζε και προσέθετε: «αν κρίνουμε ότι τα Sikorsky, μπορούμε να τα φτιάξουμε με μικρότερες τιμές, μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό για τα F-16».

Το τι άλλαξε μέσα σε 14 μήνες, το γνωρίζουν μόνο οι δύο, μέχρι σήμερα, κυβερνητικοί εταίροι…