Αναβολή συνέντευξης Τσίπρα με το βλέμμα στο αλαλούμ των ΑΝΕΛ

Ανέβαλε για 24 ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνέντευξη που είχε προγραμματίσει να παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο του Open. Συγκεκριμένα, αντί για το βράδυ της Τρίτης η συνέντευξη θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης. Επισήμως, πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για «ανειλημμένες
υποχρεώσεις» του πρωθυπουργού, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα ερωτηθεί για το θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή και τη στάση του Πάνου Καμμένου, καθώς και για το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση εάν ο συγκυβερνήτης αποσύρει την εμπιστοσύνη του, ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αντικατοπτρίζουν τη διάλυση των ΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι επιφυλάσσεται. Όπως φαίνεται, προτιμά να συνεδριάσει η ΚΟ των ΑΝΕΛ κατά την οποία ο Πάνος Καμμένος θα δώσει το επίσημο στίγμα των προθέσεών του και εν συνεχεία να τοποθετηθεί και ο ίδιος δημοσίως.
Πολλοί χαρακτηρίζουν τα γεγονότα αυτά ενδεικτικά της ψυχρότητας στις σχέσεις των δύο ανδρών, όπως καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που από την πλευρά του συγκυβερνήτη διέρρευσε η ενόχλησή του για τη συνάντηση Παπαχριστόπουλου – Τσίπρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Και δεν θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο συγκυβερνήτες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία το τελευταίο διάστημα, όπως διαβεβαίωνε παλαιότερα ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.
Το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά, όπως καταδεικνύουν και οι πρόσφατες δηλώσεις των δύο. Ο πρωθυπουργός από τη Σαμοθράκη απάντησε στους ΑΝΕΛ και στις απειλές του αρχηγού τους ότι θα φύγει από την κυβέρνηση, αδειάζοντας για άλλη μια φορά τον Καμμένο. Είχε προηγηθεί η πρωτοχρονιάτικη ατάκα Τσίπρα ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα κάνει κάτι γιατί το έχει πάρει πλέον απόφαση ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος απάντησε κάνοντας λόγο για ανένδοτο και αποστασίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει κάποια συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου με στόχο να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ όταν η Συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει στη Βουλή, καθώς και το τι θα πράξουν σχετικά με την στήριξη της κυβέρνησης -εάν δηλαδή θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και εάν για παράδειγμα θα «σηκωθούν» από τις υπουργικές καρέκλες τους.

Υπό διάλυση οι ΑΝΕΛ

Το αρνητικό για την κυβέρνηση -κατ’ επέκταση και για την πορεία της χώρας- κλίμα διαμορφώνεται λόγω των πιεστικών συνθηκών που δημιουργούνται για τους ΑΝΕΛ. Δημοσκοπικά, ο τραγέλαφος των χειρισμών για το Μακεδονικό βυθίζει τους ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί ως άλλος πνιγμένος να πιαστεί από τα μαλλιά του μέσω της απόσυρσης από την κυβέρνηση. Και όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο πιο… αγχωμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Αιτία είναι η αδυναμία του να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα και τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα όταν η Συμφωνία των Πρεσπών εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς κύρωση. Εκτός του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ήρθε και το πλήγμα από την Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία δεν είναι βουλευτής, αλλά δεν φαίνεται ιδιαιτέρως πρόθυμη να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο Κώστας Κατσίκης διαβεβαιώνει ότι οι ΑΝΕΛ θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση και «από τη στιγμή που φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;», προσθέτοντας ότι «οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση εντολοδόχοι της ΝΔ».
Κι όλα αυτά γίνονται ενώ δεν έχουν ακόμη μιλήσει στελέχη όπως η Ελενα Κουντουρά, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Β. Κόκκαλης αλλά και ο Κώστας Ζουράρις.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος των ΑΝΕΛ, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι η μόνη που θα φύγει μαζί με τον Καμμένο, φέρεται να είναι η κ. Κόλλια – Τσαρουχά. Όλοι οι υπόλοιποι σκέφτονται σοβαρά να τον εγκαταλείψουν.
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ο Καμμένος συγκάλεσε την Κ.Ο. του κόμματος στις 10 το πρωί της Τετάρτης και την Εκτελεστική Γραμματεία στις 11 ενώ γνώριζε ότι θα απουσιάζουν τρία στελέχη. Συγκεκριμένα, η κ. Κουντουρά που θα βρίσκεται στην Αμερική, ο Τέρενς Κουίκ (ο οποίος επισήμως δεν έχει διαγραφεί) που θα είναι στην Αίγυπτο και η κ. Χρυσοβελώνη που έχει προγραμματισμένο ταξίδι στην Πάτρα.