Τελευταίο ανάχωμα πριν τους πλειστηριασμούς

Μια ακόμη ευκαιρία θα έχουν οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, να τις ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο, επωφελούμενοι από την δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη. Μία τελευταία ευκαιρία για να μπορέσουν να προστατεύσουν την κατοικία τους από το τσουνάμι των πλειστηριασμών που θα σαρώσει χιλιάδες ακίνητα το 2019.


Από τις αρχές του Μαρτίου, αλλάζουν τα πάντα σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει μια λύση αλλά οι θεσμοί μέχρι στιγμής κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν όμως ότι ο κοινός τους στόχος και μνημονιακή δέσμευση είναι η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 51 δισ. ευρώ το 2021.

Και για να επιτευχθεί αυτό ο στόχος θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες ρυθμίσεις. Θα πρέπει οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να γνωρίζουν ότι εάν δεν ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη θα έρθουν αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι τείνουν να πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το πρόγραμμα των πλειστηριασμών περιελάμβανε

4.421 υποθέσεις, ως το τέλος Ιουλίου. Αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί με μαθηματική ακρίβεια. Στις αρχές Μαρτίου θα πέσει το τελευταίο ανάχωμα που έχουν οι δανειολήπτες για να προστατεύσουν την ακίνητη περιουσία τους από τους πλειστηριασμούς. Από κει και πέρα, όποια απόφαση και να λάβουν κυβέρνηση και δανειστές το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η ένταξη της πλειονότητας των δανειοληπτών.

Ποιους θα αφορά ένας νέο νόμος που πολύ πιθανόν θα προστατεύει άγαμους με ακίνητη περιουσία που έχει αντικειμενική αξία 75.000 ευρώ; Εξαιρετικά λίγους. Για αυτόν και μόνο τον λόγο οι δανειολήπτες θα πρέπει έως το τέλος Φεβρουαρίου να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει όμως να έχουν κατά νου, ότι η ένταξη στον νόμο Κατσέλη δεν είναι μια απλή διαδικασία.

Μόνο η έκδοση των οφειλών από τις τράπεζες απαιτεί τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες. Άρα, όσοι σπεύσουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν αίτηση στον νόμο Κατσέλη δεν θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και δυστυχώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι αυτονόητη. Η σωστή πληροφόρηση και η σχολαστική προετοιμασία του φακέλου αποτελούν τα κλειδιά για να μπορέσουν χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες να προστατεύσουν την κατοικία τους. Το μεγαλύτερο αγκάθι όμως είναι πλέον ο χρόνος, ο οποίος μετρά αντίστροφα.

Κατερίνα Φραγκάκη είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Πηγή: www.in.gr